Obrenovac, 12.12.2018

Vukosavljević: I pevanje uz gusle kao srpska kulturna baština


Izvor: Ve─Źernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2017.
Srpsko kolo je ve─ç deo Uneskove porodice, slede─çe je pevanje uz gusle...

Foto:Tanjug/Dragan Kujund┼żi─ç


´╗┐

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç izjavio je da bi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine trebalo da se na─Ĺe i pevanje uz gusle. On ka┼że da je Sbija pokazala da ima šta da ponudi.

"Mi smo pokazali da Srbija ima šta da ponudi svetskoj kulturnoj mapi, to je ohrabruju─çe i treba da poslu┼żi kao podsticaj za dalje negovanje i ─Źuvanje, naro─Źito u etnomuzikološkoj oblasti", rekao je Vukosavljevi─ç za Pink.

Ministru je postavljeno pitanje da li ─çe se Crnogorci naljutiti zbog toga što Srbija na Uneskovu listu planira da uvrsti i pevanje uz gusle, a on je napomenuo da se u ovom slu─Źaju radi o bitnoj osobenosti srpske kulturne tradicije.

"To što je došlo do nekih politi─Źkih podela, to nije naš problem. Pevanje uz gusle je, tako─Ĺe, deo identitetskog pevanja par ekselans. Tu ─Źinjenicu je još pre 200 godina na evropsku i svetsku kulturnu trpezu izneo Vuk Karad┼żi─ç, a naše pevanje uz gusle i pesme uz njih zaprepastile su kulturnu Evropu tog vremena - Getea, bra─çu Grim i druge", navodi Vukosavljevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE