Obrenovac, 22.03.2018

Vukosavljević: I pevanje uz gusle kao srpska kulturna baština


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2017.
Srpsko kolo je već deo Uneskove porodice, sledeće je pevanje uz gusle...

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da bi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine trebalo da se nađe i pevanje uz gusle. On kaže da je Sbija pokazala da ima šta da ponudi.

"Mi smo pokazali da Srbija ima šta da ponudi svetskoj kulturnoj mapi, to je ohrabrujuće i treba da posluži kao podsticaj za dalje negovanje i čuvanje, naročito u etnomuzikološkoj oblasti", rekao je Vukosavljević za Pink.

Ministru je postavljeno pitanje da li će se Crnogorci naljutiti zbog toga što Srbija na Uneskovu listu planira da uvrsti i pevanje uz gusle, a on je napomenuo da se u ovom slučaju radi o bitnoj osobenosti srpske kulturne tradicije.

"To što je došlo do nekih političkih podela, to nije naš problem. Pevanje uz gusle je, takođe, deo identitetskog pevanja par ekselans. Tu činjenicu je još pre 200 godina na evropsku i svetsku kulturnu trpezu izneo Vuk Karadžić, a naše pevanje uz gusle i pesme uz njih zaprepastile su kulturnu Evropu tog vremena - Getea, braću Grim i druge", navodi Vukosavljević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE