Obrenovac, 23.10.2018

FCS: Podrška za šest dugometražnih igranih filmova


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.12.2017.
Sledeći konkurs FCS-a biće raspisan u februaru 2018. godine

Foto:Printscreen
Na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova odabrani su projekti Boriše Simovića, Olega Novkovića, Ivana Ikića, Sabolča Tolnaija, Koste Đorđevića i Ognjena Glavonića.

Petočlana Komisija FCS, koja je od 57 odabrala šest projekata, radila u sastavu: Gordan Mihić (predsednik), Kristina Đuković, Miroslav Lekić, Bojan Vuletić i Marko Jocić.

Debitantski film Boriše Simovića "Iz svetla: Luminous" nastaje u produkciji Košutnjak filma i po scenariju Aleksandra Radivojevića, a na konkursu je podržan sa 30 miliona dinara.

Glavni junak filma je čuveni srpski naučnik Nikola Tesla, a scenario se fokusira na prelomni, a malo poznati trenutak u Teslinom profesionalnom i ličnom životu.

Autori ne polaze od klasičnog biografskog pristupa, već pružaju predložak koji je sugestivan, univerzalno razumljiv i potencijalno atraktivan posetiocima bioskopa na svim meridijanima, ocenili su članovi Komisije.

Nova projekat Olega Novkovića nosi naslov "Živi čovek", a u pitanju je egzistencijalistička drama sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom danu idealiste i buntovnika, propalog rokera.

Ova urbana romatična, imntimna i duhovita priča scenaristkinje Milene Marković, poseduje, kako je konstatovala Komisija, univerzalnost i neobičnu nostalgiju, pa lako može biti pravi generacijski film, a na konkursu je podržan sa 30 miliona dinara.

"Korisnici" Ivana Ikića, podržani sa 30 miliona dinara, donose temu bezuslovne ljubavi u licemernom sistemu.

Priča o ljubavnom trouglu među korisnicima specijalnog doma za decu sa posebnim potrebama, na efektan i direktan način govori o pravim, jakim emocijama i društvenim i sistemskim konvencijama koje pokušavaju da te emocije ograniče i sputaju.

Projekat "Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom" scenariste, reditelja i producenta Sabolča Tolnaija predstavlja adaptaciju istoimenog epistolarnog romana Aarona Bluma.

Priča o mladoj Klari koja iz učmalog života u zabačenom bačkom mestu i braka sa daleko starijim mužem beži u fantazije o mladom ljubavniku Zoliju, pretočena je u scenario, filmsku ljubavnu dramu, na izuzetno originalan način, ocenili su članovi Komisije i opredelili 29 miliona dinara za taj projekat.

"Žal" je, kako je konstatovala Komisija, veoma zanimljiv scenario reditelja/scenariste Koste Đorđevića koji na autentičan način otkriva jedan novi pogled na generaciju adolescenata, koji se tek spremaju da zakorače u život.

S obzirom na "S/Kidanje" prvi film mladog reditelja Koste Đorđevića, Komisija je sigurna da je "Žal" odličan tematski nastavak problematike koju je u svom prvom filmu već načeo zbog čega je podržan sa 27 miliona dinara.

Debitantski igrani film Ognjena Glavonića "Teret" donosi priču o danu jednog vozača šireći ideju na kontekst raspada cele jedne zemlje i najmračnije trenutke u njenoj istoriji.

Film, podržan sa četiri miliona dinara, obrađuje izuzetno važnu univerzalnu i aktuelnu temu, koja se tiče filosofskog pitanja odgovornosti, kao i odnosa oca i sina, te postaje metafora srpskog društva i jednog istorijskog perioda zemlje.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je Predlog Komisije, uz konstataciju da je u svemu u skladu sa konkursom i relevantnim pozitivnim propisima, kao i skladu sa budžetskim sredstvima opredeljenim za Konkurs obezbeđenim od strane Centra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE