Obrenovac, 23.10.2018

Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2018.
Beogradska filharmonija predstavlja večeras svetsku premijeru dela 'Iskopani Sokrat' Ijana Vilsona, (Sala BGF, od 19 časova) u okviru ciklusa kamerne muzike – Pandemonijum

Foto:Beogradska filharmonija
Violinistkinja iz Filharmonije Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce - Đorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića, izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog „Sokrata“ na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore:

"Delo sam nazvao Iskopani Sokrat – što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlјa davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijatelјica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo“, rekao je Ijan Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

“Neizmerna sreća me obuzima kada pomislim da se približava datum izvođenja, koji za mene već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje. Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju ali i samom instrumentu na kojem sviram”, rekla je Dušica Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE