Obrenovac, 12.12.2018

Vukosavljevi─ç: Odbor za standardizaciju srpskog jezika obavlja izuzetan posao


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017.
Ve─ç pune dve decenije Odbor za standardizaciju srpskog jezika mariljivo, temeljno, stru─Źno i nau─Źno utemeljeno i motivisano obavlja izuzetan posao, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç na dvadesetoj jubilarnoj sednici ovog Odbora u Srpskoj akademiji nauka u umetnosti

Foto:Tanjug/Zoran ┼Żesti─ç


´╗┐

"Odjeci i refleksi takvog posla ─Źesto nisu prisutni u javnosti, ali ono što Odbor radi predstavlja stru─Źni, nau─Źni i nacionalni posao“, rekao je Vukosavljevi─ç.

On je podsetio da su pre 20 godina pod krovom Srpske akademije nauka i umetnosti, vode─çe nau─Źne-kulturne i nastavne ustanove srpskog kulturnog prostora osnovale ovaj Odbor, i time pokazale zajedni─Źku svest i odgovornost prema bitnom pitanju svoga naroda i njegove kulture.

Jezik je bez sumnje, kako ka┼że Vukosavljevi─ç, jedan od dr┼żavotvornih elemenata i predmet bazi─Źne dr┼żavne brige i ta bazi─Źna briga je utemeljena na nauci o jeziku i usmeravana njenim postignu─çima.

„Odbor za standardizaciju je nastao kao izraz takve svesti, koja na┼żalost, nije uvek bila jasno prisutna i prepoznata kod nosilaca vlasti i donosioca va┼żnih odluka, iako su nas kretanja u okru┼żenju i Evropi opominjala da su nacionalni jezik i pismo pitanja do kojih i drugi i te kako dr┼że i na kojima aktivno rade“, rekao je on.

„Na─Źin na koji to rade dr┼żave u Evropi i u Evropskoj uniji prema kojoj kao dr┼żava idemo, jeste dodatni motiv da se mi još odlu─Źnije pozabavimo ovim va┼żnim pitanjem identiteta i uopšte pitanjima kulturnog jezgra i postojanja jednog naroda. Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prosvete, nauka i tehnološkog razvoja, Vlada Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti i ovaj Odbor vrlo aktivno rade na ovim pitanjima“, rekao je Vukosavljevi─ç.

„Ako govorimo o društvenim i politi─Źkim fenomenima, onda slobodno mogu da ka┼żem da je naša nacionalna ku─ça izlo┼żena sna┼żnim vetrovima akulturacije, ali su temelji tu i opstanak na istorijskoj sceni na koju smo se popeli u 19. veku zavisi od naših nacionalnih, dr┼żavnih i društvenih pregnu─ça i od toga koliko smo spremni da, ne samo deklarativno, ne samo izjavama, vu─Źemo poteze da se jezik i pismo i osobenosti našeg kulturnog jezgra i kulturnog prostora o─Źuvaju“, naglašava ministar.

Podse─çanja radi, Minstarstvo kulture i informisanja pripremilo je nacrt Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji od 2017. do 2027, a njome definisane dimenzije srpske kulture, potom kulturno jezgro i srpski kulturni prostor, kao i da je posebna pa┼żnja posve─çena brizi o srpskom jeziku i pismu, s posebnim naglaskom na status ─çirili─Źkog pisma.

Primetivši da je jedno pismo onoliko ┼żivo koliko se i koristi, Vukosavljevi─ç je napomenuo da ukoliko danas ne ─Źinimo sna┼żne korake u pogledu afirmisanja ─çirilice u javnoj i slu┼żbenoj upotrebi, mo┼żemo do─çi u situaciju da ─çirilice nema nigde osim u našoj svesti.

„Osnovni zadatak svake kulturne politike koja je razumno formatirana, temeljna i doli─Źna jeste da sa─Źuva kulturno jezgro koje su ostavile prethodne generacije, da ga obogati sadr┼żajem koje nova generacija donosi i da tako sa─Źuvano i oboga─çeno preda generacijama koje dolaze “, zaklju─Źio je Vukosavljevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE