Obrenovac, 20.01.2019

Restauriran film 'Ko to tamo peva'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Restaurirana kopija kultnog domaćeg filma 'Ko to tamo peva' (1980) Slobodana Šijana prikazana je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci, čime počinje prezentacija projekta 'Vip Kinoteka'

Foto:Printscreen
Jugoslovenska kinoteka u saradnji s kompanijom "Vip mobile" započela je digitalnu restauraciju srpske filmske baštine. U narednih godinu dana ovim projektom javnosti će biti predstavljeno 10 restauriranih verzija značajnih ostvarenja srpske kinematografije.

Projekat "Vip Kinoteka" ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Prvi u nizu prikazan je kultni film domaće kinematografije, koji se našao na vrhu liste 100 srpskih filmova sa statusom kulturnog dobra od velikog značaja.

Projektom "Vip Kinoteka", koji trenutno obuhvata 10 filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

U okviru ovog projekta biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića.

Publika će Šijanov film "Ko to tamo peva" moći da pogleda i 20. decembra, a predviđeno je da se filmovi u okviru projekta "Vip Kinoteka" prikazuju širom Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE