Obrenovac, 13.12.2018

Dan igre u SNP: Promocija knjige 'Balet i moderna igra' i predstava 'Magbet' Bitef dens kompanije


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2017.
Danas ─çe od 18:30h u Foajeu Srpskog narodnog pozori┼íta u Novom Sadu bi─çe odr┼żana promocija knjige 'Balet i moderna igra' Suzan Au, a nakon toga i komad 'Magbet' Bitef dens kompanije

Foto:Promo


´╗┐

Na promociji ─çe u─Źestvovati Jelena Kajgo, dramaturškinja, Sne┼żana A─Ĺanski, profesorka Baletske škole u Novom Sadu i Zoran Hamovi─ç, glavni urednik i direktor IP "Klio". Nakon promocije knjige, na sceni Pera Dobrinovi─ç od 19:30h, bi─çe izvedena plesna predstava "Magbet" Bitef dens kompanije.

Autorka Suzan Au daje istorijsko hronološki pregled razvoja igre od baleta i dvorskog spektakla do moderne igre, d┼żez igre, stepovanja i folklorne igre. Pored detaljnog zala┼żenja u prošlost i opisivanja igara koje su bile za─Źetnice akademskog baleta autorka nas preko radikalnih reformacija dovodi do današnjih dana kad je moderna tehnologija postala sastavni deo savremenih igra─Źkih predstava. Navedena su imena i rad klju─Źnih li─Źnosti koje su doprinele razvoju igre. Pored koreografa i igra─Źa tu su i scenografi i opis njihovog scenskog dizajna kao i opisi kostima koji su pretrpeli transformaciju i od bogatih i teških zbog sputavanja pokreta postali lagani, prozra─Źni i kra─çi, piše u obrazlo┼żenju UBUS-a.

Bogat izbor ilustracija dopunjava tu sliku i vodi ─Źitaoca od palata Medi─Źijevih do krovova Njujorka, od igre Luja XIV do eksperimentalnih koreografija Tvajle Tarp i Pine Bauš. Poslednje poglavlje dokumentuje rad glavnih igra─Źa i koreografa od 1980-tih do naših dana, u kome autorka piše o sjajnim predstavama moderne igre kao što su one izvo─Ĺene u Tancteatar i Buto.

Lucidan tekst Suzane Au nam daje uvid u kompletan spektar igre, pregledno nam opisuju─çi velike izvo─Ĺa─Źe i predstave prošlosti kao i detaljno zalaze─çi u današnji svet igre, poru─Źuju iz UBUS-a.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE