Obrenovac, 20.01.2019

Jedinstvena kritička analiza Andrićevih pripovedaka u pet knjiga


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2017.
Andrić je jedan od naših najjačih brendova. Takvog pisca imati, to je ogroman kapital koji naša kultura treba da iskoristi i da radi na promociji Andrićevog dela i kod nas i u svetu kontinuirano, kaže u razgovoru za 'Blic' Žaneta Đukić Perišić, direktorka Zadužbine Ive Andrića

Foto:RAS Srbija
Sumirajući godinu u kojoj smo obeležili 125. pišÄev rođendan, Đukić Perišić ističe kritičko izdanje Andrićevog dela koje će uskoro biti objavljeno kao krunu svih događaja povodom ovog jubileja.

„Započeli smo rad na kritičkom izdanju koji je vrlo pipav, složen, težak i odgovoran posao i koji će trajati godinama. U štampi je pet kritički priređenih knjiga Andrićevih pripovedaka, onih koje su u tom obliku premijerno objavljene za Andrićeva života: 1924, 1931, 1936, 1948. i 1960. Na tome je godinu dana radilo petoro vrsnih mladih filologa uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja“, ističe direktorka Zadužbine.

Kritičko izdanje podrazumevalo je analizu Andrićevog teksta, sve promene koje je pisac unosio, šta je brisao, šta dodavao i početak je jednog višegodišnjeg poduhvata.

„Ovo je tek prvi korak s obzirom na količinu građe i broj Andrićevih dela, kao i na broj sačuvanih varijanata i verzija. Planiramo da uradimo još šest knjiga pripovedaka koje bi trebalo da budu objavljene 2018, čime bi celokupna Andrićeva pripovedačka produkcija stala u tih 11 knjiga priča“, kaže Đukić Perišić, odmah se nadovezujući pitanjem: "A gde su tu romani?!” Samo pripremna građa, rukopisne beleške, koncepti, razne verzije "Travničke hronike”, primera radi, imaju preko 1.000 strana.

„To sve treba uzeti u obzir da se vidi kako je tekla pišÄeva misao, šta je menjao, kako je brusio svoj izraz... On je toliko temeljno radio na svojim delima da je njegova rečenica bila tako čista, izbrušena i uglačana“, ocenjuje Đukić Perišić.

Ove godine Zadužbina je uradila mnoge stvari na promociji Andrića. Nedavno je izdala 34. tradicionalno godišnje izdanje "Svezaka" posvećenih piscu, gde možete pročitati neobjavljene Andrićeve beleške, utiske Branka Ćopića, Vojislava Đurića i Žarka Čigoje i još tekstova o Andriću i inspirisanih njime. Urađena je Andrićeva bibliografija od prve objavljene pesme “U sumrak” 1911. do 2011, održavani su matinei na kojima su dramski umetnici čitali omiljene delove iz njegovih knjiga, a sličan projekat realizovan je i na RTS. U SANU je protekle nedelje održan nacionalni naučni skup "Delo Ive Andrića"

Još jedan poduhvat u čast našeg Nobelovca, a tokom novembra u Univerzitetskoj biblioteci bila je otvorena i izložba "Andrićeva izdanja 2007-2017".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE