Obrenovac, 20.10.2018

Filmski stvaraoci iz celog sveta na 13. slobodnoj zoni


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2017.
Filmski festival Slobodna zona i ove godine, pored bogatog filmskog programa, publici nudi zanimljive i edukativne prate─çe programe, poput predavanja, diskusija i razgovora sa autorima

Foto:Printscreen


´╗┐

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova Muškarci ne pla─Źu, ┼Żivot od milijun dolara i Škola za buntovnike, predvi─Ĺen je neizostavan prate─çi program Slobodne zone – No─çni razgovori ─Źiji je urednik Ivan Milenkovi─ç. Publika ─çe imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokre─çu ova tri filma – koji su to politi─Źki mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratske dr┼żave izgubile zanimanje za svoje gra─Ĺane i zašto se ideja obrazovanja tako brzo urušava.

Beogradsku publiku u subotu 4. novembra u sali Art bioskopa Kolarac ─Źeka prava filmska poslastica – celokupna Gvatemalska trilogija ameri─Źke dokumentaristkinje i aktivistkinje Pamele Jejts. Ovaj doga─Ĺaj je deo programa ┼Żenska linija, koji svake godine podr┼żava Rekonstrukcija ┼Żenski fond. Gvatelmalska trilogija je jedinstveni kinematografski doga─Ĺaj koji obuhvata filmove: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora i najnoviji, tre─çi deo 500 godina. 35 godina autorskog rada i 500 godina borbe autohtonog majanskog stanovništva protiv represije kolonijalnih osvaja─Źa i vojne diktature stalo je u pet sati filma. Specijalni gost Slobodne zone Piter Kinoj, koproducent i koautor sva tri filma i dugogodišnji saradnik Pamele Jejts, publiku ─çe voditi kroz Gvatemalsku trilogiju, a nakon projekcije poslednjeg filma odgovara─çe na pitanja gledalaca.

U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj odr┼ża─çe interaktivni masterklas na engleskom jeziku pod nazivom Editing Human Right Films, u okviru kog ─çe publiku upoznati sa anga┼żovanim pristupom filmu i modelu rada producentske ku─çe Skylight sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem online formulara na sajtu festivala do 1. novembra.

U saradnji sa projektom Videodrom udru┼żenja Transimage, autorka Orijan Brun-Mosketi ─çe u Dvorani kulturnog centra 3. novembra u 17h predstaviti eksperimentalni film Zdravo brate: slike po Reneu Votjeu, filmski esej o francuskom sineasti, ra─Ĺen po principima koje je on sam ustanovio i po kojima je radio, a koji postavlja pitanja o ulozi reditelja i filmova u društvu i smislu anga┼żovanog filmskog stvaranja.

U saradnji sa Slobodnom zonom, Filmskim centrom Srbije i MEDIA deskom Srbije, Balkan Documentary Center iz Sofije od 1. do 5. novembra organizuje tre─çi modul programa BDC Discoveries, nakon dva modula odr┼żana u Sofiji i Prizrenu. Uz sedam timova koji su tokom cele godine razvijali dokumentarce sa internacionalnim potencijalom i multimedijalnom dimenzijom, u Beogradu ─çe raditi i tri odabrana srpska tandema producent-reditelj.

U okviru BDC Discoveries, 4. novembra u Dvorani kulturnog centra bi─çe odr┼żana projekcija turskog dokumentarnog filma Ba─člar, uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas. Film govori o najmla─Ĺim košarkašima u Ba─člaru, kvartu najve─çeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da u─Ĺu u nacionalnu ligu i uz pomo─ç sporta prevazi─Ĺu politi─Źke probleme u kojima odrastaju. Odmah nakon filma zakazana je panel diskusija na temu plasmana regionalnih filmova u svetu. BDC Discoveries je i ove godine dobio podršku MEDIA programa Kreativna Evropa, a beogradsku radionicu je organizovao u saradnji producentskom ku─çom Wake Up Films iz Novog Sada.

I ove godine u Muzi─Źkoj ku─çi Metropolis za predstavnike medija i poznavaoce filma odr┼żava se program na Kafi sa autorom. Prvi gosti bi─çe ─Źlanovi ekipe filma Dan oslobo─Ĺenja i grupe Laibach. Tokom ─Źitavog festivala, sve do 6. novembra ova dru┼żenja sa gostima Slobodne zone vodi─çe rediteljka Jelena Gavrilovi─ç.

Filmski festival Slobodna zona otvara se 1. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dokumentarnim mjuziklom Dan oslobo─Ĺenja o doga─Ĺaju o kom su pisali mediji širom sveta – nastupu ex-yu grupe Laibach u najzatvorenijoj i najtajanstvenijoj dr┼żavi na svetu – Severnoj Koreji. Ovogodišnji filmski program ─Źini bogata me─Ĺunarodna i regionalna selekcija dokumentarnih i igranih filmova. Kompletan filmski i prate─çi program dostupan je na sajtu feezonebelgrade.org

Dobro došli u Slobodnu zonu!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE