Obrenovac, 20.10.2018

Kusturica: Rijaliti je politi─Źko oru─Ĺe


Izvor: O2,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
Nagrada '┼Żivojin ┼Żika Pavlovi─ç', za afirmaciju srpske kinematografije u svetu, na 10. jubilarnom Leskova─Źkom internacionalnom festivalu filmske re┼żije sve─Źano je uru─Źena reditelju Emiru Kusturici

Foto:GettyImages


´╗┐

Priznanje koje nosi ime jednog od naših najve─çih autora i velikana "pokretnih slika", sa novim laureatom utoliko ima više simbolike jer je ┼Żika Pavlovi─ç, uz Aleksandra Sašu Petrovi─ça, umetnik o kome je Kusturica oduvek govorio s najve─çim poštovanjem.

"┼Żika Pavlovi─ç je svetski reditelj. Mo┼żemo slobodno da ka┼żemo da se tri, od ukupno deset filmova koje je ┼Żika Pavlovi─ç snimio, svrstavaju u red najboljih svetskih dela", ka┼że Kusturica.

U kakvom vremenu je stvarao?

"Stvarao je u nevreme koje je davalo mnogo ozbiljne teme, i ti filmovi su bili autorski izbor, i politi─Źko opredeljenje, i dramsko, i svako drugo koje podrazumeva li─Źni stav autora. Šezdesetih godina ┼Żika Pavlovi─ç je najavio stanje u kome forma biva spontano izra┼żena, jer se filmovi više ne prave iz uglova filozofskih, knji┼żevnih, umetni─Źkih, nego u jednoj, rekao bih zbrkanoj formi."

Da li je ┼Żika Pavlovi─ç dobio mesto u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji koje mu pripada?

"Nije, kao što ga nijedan autor ovde nije dobio. Ali, jedan komentar iz naših novina je na najbolji na─Źin opisao do koje mere mi sami sebe preziremo. Neko je napisao u nekim od novina koje se ─Źitaju svakodnevno, "Teško tebi, Emire, sa velikih svetskih nagrada spao si na '┼Żiku Pavlovi─ça'". Ta greška je fundamentalna, jer je ┼Żika Pavlovi─ç zadao svetskoj kinematografiji veliku zagonetku."

Posle "crnog talasa" u jugoslovenski film došla je "praška škola", koju ste i vi završili. Zašto danas nema nikakvog "novog talasa"?

"Nisam bio taj deo 'praške škole' koju pominjete, ja sam izvan nje delovao, iako sam završio studije u Pragu. Taj talas koji se desio osamdesetih godina sa 'praškom školom' je u stvari vratio gledaoce u bioskop i po tome su njeni predstavnici zna─Źajni. Danas nema "novog talasa", zato što su promenjeni ┼żivotni uslovi. Danas se telefonom mo┼że snimiti film, jezik filma je, u stvari, presušio, oni se zasnivaju ili na bizarnim pri─Źama, ili na zapletima, nikako na formi. Danas, dakle, ne caruju reditelji koji name─çu svoju formu, kao što je bio i ┼Żika Pavlovi─ç. Ako nisu vulgarni, ako nemaju one najbrutalnije šale koje ih izjedna─Źavaju sa onim što smo mi prezirali i nazivali 'bulevarskim pozorištem', filmovi sve te┼że izdr┼żavaju u bioskopima. Ovo vreme je preusmereno na rijalitije, vulgarnost ┼żivota koja je, zapravo, jedno politi─Źko oru─Ĺe koje preusmerava pa┼żnju na nešto što ne treba. Sve se vrti kao u šibicarenju, u kojem se jedna kuglica dr┼żi u ruci i vrti, gde je ona niko ne zna, pa kad onaj koji je vrti pogreši, onda ka┼że - nije bila ovde, nego onde."

Zašto na filmu gotovo da više nema pobune?

"Stvarnost nas gura u izolaciju. Od sedamdesetih godina, kada je ameri─Źka nezavisna kinematografija imala svoj procvat, do danas, tu promenu su nazna─Źili Spilberg i Lukas, sa svojim fantazmagorijama. Sigurno je da je to imalo svoju politi─Źku pozadinu, i da su tadašnji ameri─Źki predsednik Regan i britanska premijerka Margaret Ta─Źer uticali na to da filmovi ne smeju da govore o onome što brine ─Źoveka, da ne smeju da glorifikuju pobunu, pogotovu posle Vijetnamskog rata i talasa filmova koji su sa kriti─Źkom distancom govorili o tom vremenu. Oni su stvorili ideju da je ─Źovek bespomo─çan, i to je i sam Holivud potvrdio. Jednostavno, ─Źovek više ne podrazumeva egzistencijalni status kao junak filma, egzistencijalno stanovište, istorijsku perspektivu, politi─Źki odnos prema ne─Źemu što se dešava, nego je taj predmet pa┼żnje koji je doveo do toga da je danas, zapravo, obi─Źna video-igrica, a nikako misle─çi faktor."

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE