Obrenovac, 20.10.2018

Predstava u trajanju od 40 sati otvara 51. Bitef


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
Flamanski reditelj Jan Fabr otvoriće večeras u Centru Sava, uoči 24-časovne predstave 'Olimp', 51. Beogradski internacionalni teatarski festival - Bitef, na čijem repertoaru je sedam predstava u trajanju od 40 sati

Foto:YouTube Screenshot
Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj i koreograf glasom će otvoriti 51. Bitef, jer ansambl sastavljen od 20 vrhunskih plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja ne dozvoljava da se na bini, pre izvodjenja prestave pojavi bilo ko.

"Olimp" se zbog svoje složenosti i zahtevnosti ne izvodi često pa će Beogradska publika videti 10. izvodjenje. Pre Beograda predstava je odigrana samo najvećim svetskim festivalima poput onog u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Fabr se publici u Beogradu predstavio i 1984. na 18. Bitefu predstavom "Moć pozorišnih ludosti", kada je osvojio festivalski gran-pri "Mira Trailović", a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom "Prometej pejzaž II".

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da je "Olimp" "oda životu" i "objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, a tokom koje se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode, i pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi se u pozorištu nikad nisu videli.

Maratonska predstava "Olimp" počinje danas u 18.00, a završava se 24 sata kasnije, "tokom kojih će publika imati priliku da ostvari specifičnu zajednicu sa izvodjačima i razvije osećaj slobode kakav se retko može iskusiti", rekao je Medenica i dodao da će publika šriom Srbije zahvaljujući RTS-u imati priliku da je vidi na trećem kanalu.

Publika će do 30. septembra na Bitefu moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija "Carstvo nebesko" i "Bilbija, prvi pokušaj", kao i predstave specifične poetike, "dve velike mlade zvezde u usponu" Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)Slušanje" i Nemca, tuskog porekla, Ersana Montaga, "Sneg" po delu nobelovca Orhana Pamuka i "Isterbljenje".

Sinoć je na repertoaru bila polumaratosnka prestava "Kvizula", koja je imala strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih.

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam traje preko 40 sati, što 51. Bitefu, u skladu sa sloganom "Epik trip" (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE