Obrenovac, 22.02.2019

'Kameni splav' ┼Żozea Saramaga na srpskom jeziku


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Roman 'Kameni splav' nobelovca ┼Żozea Saramaga prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku u okviru odabranih dela ovog velikog pisca u izdanju 'Lagune' saop┼ítio je ovaj izdava─Ź

Foto:Gettyimages


´╗┐

Projekat "Saramago" u Laguni sada obuhvata ─Źak 17 naslova portugalskog nobelovca, a planirano je da do kraja 2019. godine budu objavljene još tri knjige.

U politi─Źkoj alegoriji "Kameni splav", na po─Źetku romana prisustvujemo fizi─Źkom odvajanju Pirinejskog poluostrva od ostatka kontinenta.

Tada Portugalija, koju je Evropa zanemarila, zajedno sa Španijom po─Źinje da pluta prema severu Atlantika, dok Vladu nacionalnog spasa hvata panika a turisti i investitori be┼że sa novog, otcepljenog ostrva glavom bez obzira.

Petoro stanovnika (dve ┼żene i tri muškarca), svako za sebe, do┼żivljavaju redak fenomen koji je, kako veruju, povezan sa otcepljenjem: jedno pravi neizbrisivu liniju na tlu zemlje, drugo postaje ljudski seizmograf, tre─çe otkriva beskrajnu ─Źarapu...

Posle niza slu─Źajnosti, kao i odanosti jednog bezimenog psa – petoro ljudi i pas se na─Ĺu zajedno na okupu i otpo─Źinju da ─Źergare otcepljenim delom kontinenta u potrazi za uzrocima i smislom ovog odvajanja, a autor, u svom poznatom stilu i prepoznatljivim sopstvenim pravopisom, celu pri─Źu obavija mitovima, bajkama i ose─çanjem tragi─Źne sudbine ─Źove─Źanstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE