Obrenovac, 20.01.2019

Remek-dela dvadesetog veka


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Izložene slike Šumanovića, Dobrovića, Omčikusa, Šerbana, Konjovića, Popovića...

Foto:GMS
Godinu u kojoj je obeležila jubilej, 170 leta trajanja, Galerija Matice srpske završiće novom stalnom postavkom srpske umetnosti 20. veka. Izložba "Modernizmi - kontinuiteti i sučeljavanja", svojevrsno je umetničko putovanje kroz 70 godina (1907-1977) traganja, preispitivanja i sučeljavanja različitih modernih pravaca u našem slikarstvu.

Autorka izložbe dr Lidija Merenik, profesorka na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa svojim saradnicama, kustoskinjama GMS Ksenijom Plećaš i Mirjanom Brmbotom, odabrala je da modernu srpsku umetnost predstavi kroz više od 50 dela istaknutih stvaralaca. Izbor je načinjen među 4.000 radova koji čine zbirku prošlog veka u ovoj galeriji.

Cilj postavke je da se skrene pažnja na činjenicu da je u jednom trenutku, prvenstveno posle 1958. i prve postavke moderne umetnosti, 20. vek počeo da ulazi na velika vrata u Galeriju Matice srpske, koja je znamenita po svojim slikama iz dva prethodna stoleća.

„Ovu postavku razlikuje od prethodne dve posvećene 20. veku i to što je uvedena umetnost nastala posle 1950. godine“, kaže autorka Merenik.

Na izložbi su predstavljena, između ostalih, dela Šumanovića, Dobrovića, Omčikusa, Šerbana, Konjovića, Miće Popovića, Boškana, Ćelića, Branka Protića, Vozarevića.

Posebno poglavlje posvećeno je autoportretu i intimnom identitetu umetnika u modernizmu koji su na ovoj izložbi predstavljeni platnima Josića, Konjovića, Pomorišca, Grdana, Šerbana, Paje Jovanovića...

Upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski podseća da je GMS završila poslove transformacije ustanove i rekonstrukcije zgrade, te da ovom stalnom postavkom zaokružuje sva nastojanja da u ovoj jubilarnoj godini ponudi publici i drugačije, savremenije, modernije tumačenje umetnosti 20. veka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE