Obrenovac, 20.10.2018

Sajam knjiga: Akademska knjiga - izdava─Ź godine


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2017.
'Akademska knjiga' iz Novog Sada progla┼íena je za izdava─Źa godine na 62. Me─Ĺunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Foto:Ilustracija (Foto: Tanjug / Dimitrije Goll)


´╗┐

U obrazlo┼żenju ┼żirija koji su ─Źinili prof. dr Dragan Simeunovi─ç, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kova─Źevi─ç, prof. dr Tiodor Rosi─ç i |elidrag Nik─Źevi─ç, navedeno je da “Akademska knjiga” kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti knji┼żevnosti, filosofije, nauke i umetnosti uglednih doma─çih i stranih autora.

┼Żiri je ocenio da osobenost tog izdava─Źa jeste u afirmaciji nesporne stvarala─Źke vrednosti. U u┼żem izboru za izdava─Źa godine bili su i “Slu┼żbeni glasnik”, “Zavod za ud┼żbenike”, “Geopoetika” i zrenjaninska “Agora”.

Nagrada za izdava─Źki poduhvat godine ravnopravno je pripala knjigama “Savremena nema─Źka drama” u izdanju “Zepter Book World” iz Beograda i “Sto predstava baleta i umetni─Źke igre naših prostora” koju su objavili “Cicero” i “Orion Art” (Beograd).

Nagrada za najbolju de─Źju knjigu godine pripala je Jasminki Petrovi─ç za naslov "Sve je u redu” u izdanju “Kreativnog centra”. Najbolji izdava─Źi iz dijaspore u 2017. godini su Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske za "Enciklopediju Republike Srpske" i Knji┼żevna zadruga Srpskog nacionalnog saveta iz Podgorice za knjigu "─ćirili─Źni natpisi Stare Hercegovine” Gorana ┼Ż. Komara.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je delima “Jasenovac" Vasilija Kresti─ça i Mire Radojevi─ç u izdanju SANU i "Robust Digital Processing of Speech Signals" ─Źiji su autori Branko Kova─Źevi─ç, Milan Milosavljevi─ç, Mladen Veinovi─ç I Milan Markovi─ç, a izdava─Ź “Springer” i “Akademska knjiga”.

Specijalno priznanje za izdava─Źa ┼żiri je dodelio Srpskoj knji┼żevnoj zadruzi.

Specijalno priznanje za knjigu dele kolekcija "Odgovori" od 216 knjiga Miloša Jevti─ça u izdanju Beogradske knjige, edicija "Monografije" u 30 knjiga I izdanju U─Źiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu I edicija "Enciklopedija filozofskih nauka" Nikole Kajteza (Zavod za kulturu Vojvodine).

┼Żiri u sastavu profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahovi─ç, doc. FPU Tijana Koji─ç i doc. FPU Olivera Bataji─ç Sretenovi─ç, dodelio je nagradu "Bogdan Krši─ç" za najlepšu knjigu na Sajmu naslovu "Doktorati u prozi" autora Nikole Zdravkovi─ça i Ivana Umelji─ça, u grafi─Źkoj opremi Milene Savi─ç i izdanju Centra za promociju nauke.

Nagradu za najlepšu de─Źju knjigu, odlukom istog ┼żirija, ravnopravno dele: "Putovanje po Srbiji”" Simeona Marinkovi─ça sa ilustracijama Marice Kicuši─ç u opremi Dušana Pavli─ça (Kreativni centar), "Šunkula u škripcu" Ljubivoja Ršumovi─ça sa ilustracijama Dušana Petri─Źi─ça u opremi Jelene Radoj─Źi─ç (Laguna) i "Singi Lumba" Slavimira Stojanovi─ça sa ilustracijama i u opremi autora (Laguna).

Sanja Polovina je dobila Specijalno priznanje za mladog dizajnera za knjigu "Doru─Źak kod Tifanija" Trumana Kapota (IPC Media) i delo “Knji┼żevna fantastika” u izdanju “Kontrasta”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE