Obrenovac, 18.02.2019

Kusturica: 'Živimo u vremenu koje nije naklonjeno'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2017.
Emir Kusturica kaže da se genijalna misao (Kao da živimo u međuvremenu) akademika Matije Bećkovića može odnositi na svako vreme

Foto:Tanjug,Prinstcreen
"Mi živimo u vremenu koje nije naklonjeno, kao manje -više i sva vremena u poslednjih 200 godina, ali nas utoliko više obavezuje da se bavimo onim što nas boli. Produbljujući ideju naše građanske umetnosti, mi zapravo hvatamo korak s tim vremenom", rekao je Kusturica Tanjugu.

On ističe da umetnost nije u krizi.

"Umetnost je samo u fazi u kojoj se ponavlja ona priča iz baroka kada je svaka od tih formi koje mi projektujemo zapravo ostaje zabeležena i da je samo veća mogućnost opstanka artefakata nego što je bila pre. Neko može da napravi film koji nema u bioskopu dva gledalaca, ali ako je dobar, on će na Jutjubu ili u bilo kojoj elektronskoj formi da proživi duži život nego što je čovek pretpostavio", primetio je proslavljeni reditelj.

Utoliko je važnije, kaže Kusturica, da se ne gubi ideja o sebi i da se odgovori na osnovana pitanja bilo na postmoderan način, bilo na klasičan.

"Naši životi su puni zapleta. Svakodnevni novinski izveštaji nam pred nos donose najjače moguće Šekspirove zaplete, kriminalne i zamislite da neko sutra u jednom od tabloida ispriča priču 'Zločina i kazne'. Bila bi to najnormalnija stvar. Samo treba da je prepoznamo i da snagom svoje želje i formalnim darom, to uobličimo", rekao je on.

Jesenji pozorišni festival, kao i filmski "Kustendorf" i muzički "Boljšoj", posvećeni su studentima i mladsim autorima koji u interakciji sa afirmisanim stvaraocima uče i u Drvengradu prave svoje prve korake ka profesionalnoj sceni, a Kusturica kaže da je to najveće zadovoljstvo koje postoji.

"Tu je ideja o kontinuitetu, da ono što sam radio ja, što je radio Dušan Kovačević, što su radili moji prijatelji, došlo je vreme da u toj maratonskoj trci sa štafetom, da se polako trči pored onih koji tu štafetu preuzimaju i vrlo je važno da imaju svoje mesto koje nije neprijateljsko i koje nema karakteristiku tržišta, koje je opet postalo sve i svja u ovom vremenu. Postoji ovaj prostor i još neki prostori u Srbiji gde mladi ljudi mogu lakše da iskorače i dođu do svog prvog izraza", rekao je on.

Kusturica se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u svetu, izrazivši uverenje da su "bacanje bombi i probe širom sveta samo pokazna vežba i jednih i drugih i trećih".

"To govori o tome da se oni mere kao manekenke kada izlaze na pistu, fudbaleri kad gledaju jedni drugima u noge ili kao bokseri koji kada se gledaju u oči imaju ideju koliko ko ima dužu ruku ili jači mišić. To se dešava sa svetom i mislim da neće doći do kataklizme o kojoj oni govore, zato što se sada već vidi koliko bi jedan drugom mogli da nanesu štetu", primetio je priznati reditelj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE