Obrenovac, 20.01.2019

Stoleće slikarskih izazova


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2017.
Izložba posvećena Aleksi Čelebonoviću (1902 - 1986) otvorena u Muzeju 'Cepter'. Sećanje na znamenitog stvaraoca, estetičara i istoričara umetnosti

Foto:Printscreen
U aprilu su, izložbom pastela, u Muzeju "Cepter", obeležili 115 godina od rođenja Marka Čelebonovića (1902 - 1986), dok je kraj 2017. u ovoj instituciji u znaku veka njegovog brata, Alekse Čelebonovića(1917 - 1987). Postavka "Slikarski izazov" posvećena je sećanju na ovog slikara, estetičara i istoričara umetnosti.

Mlađi sin poznatog beogradskog advokata Jakova Čelebonovića, rođen je u Lozani, gde je porodica izbegla tokom Prvog svetskog rata. Osnovnu, srednju školu i Pravni fakultet završio je u Beogradu (pravo je diplomirao i Marko, ali se braća Čelebonovići nikada nisu time bavili). U likovnu avanturu upustio se zajedno sa svojim drugom iz školske klupe Juricom Ribarem (1918-1943), u ateljeu slikara Jovana Bijelića. Desetoro đaka "Bijelićeve slikarske škole" je kasnije formiralo grupu poznatu pod nazivom "Desetoro/Desetorica". Uz Čelebonovića i Ribara, činili su je Danica Antić, Ljubica Sokić, Dušan Vlajić, Nikola Graovac, Borivoje Grujić, Milivoj Nikolajević, Stojan Trumić i Bogdan Šuput.

Pišući o njihovoj zajedničkoj izložbi u Beogradu, a potom u Zagrebu, uoči Drugog svetskog rata, Petar Lubarda je zabeležio: "Karakter ovoj grupi daju Ljubica Sokić, Jurica Ribar, Bogdan Šuput, Nikola Graovac i Aleksa Čelebonović." Posle rata, Čelebonović se značajnije posvetio likovnoj kritici, pisanju tekstova za dnevne, nedeljne novine i časopise. Autor je i niza knjiga iz oblasti teorije i istorije umetnosti, među kojima su monografija o Dušanu Vlajiću, "Za pristup umetnosti", "Savremeno slikarstvo Jugoslavije", "Stara Grčka", a najviše uspeha imalo je njegovo delo "Ulepšani svet", prevedeno i objavljeno i u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, SAD, Holandiji i Rumuniji.

POLIGLOTA

Majka Marka i Alekse Čelebonovića bila je Bečlijka, pa im je nemački bio maternji jezik. Aleksa ga je "vežbao" sa prijateljem Dejanom Medakovićem, koji ga je perfektno govorio. Kada su se nalazili i šetali, pričali bi na nemačkom, a društvo bi im pravio Medakovićev jazavičar Gavra. Pored nemačkog Aleksa je govorio i francuski i italijanski i nešto slabije - engleski.

Bio je jedan od osnivača i prvi upravnik Jugoslovenskog trijenala likovne umetnosti, komesar na bijenalima u Veneciji i Sao Paulu, glavni urednik i direktor Izdavačkog zavoda "Jugoslavija". Profesinalnu karijeru završio je kao profesor po pozivu na Fakultetu primenjenih umetnosti, a držao je i autorizovana predavanja iz predmeta Istorija moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Izložba traje do 4. februara.

PESMICE ZA RAZGLEDNICE

Među brojnim prijateljima Alekse Čelebonovića bio je i pesnik Ivan V. Lalić, sa kojim je radio u Izdavačkom zavodu "Jugoslavija". Kad bi jedan od njih otišao na putovanje, prijateljski dogovor bio je da onom drugom, na razglednici pošalje pesmicu od tri-četiri stiha.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE