Obrenovac, 15.02.2019

Kultne “Filmske sveske” u digitalnom izdanju


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2018.
Dragoceni časopis za teoriju filma i filmologiju 'Filmske sveske (1968–1986)' od sada će biti dostupan i u digitalizovanom obliku

Foto:Promo
Promocija ovog projekta, povodom 70 godina Fakulteta dramskih umetnosti, 50 godina od izlaska prvog broja časopisa "Filmske sveske“ i 90 godina od rođenja profesora Dušana Stojanovića, osnivača i doživotnog urednika ovog časopisa, biće održana u sutra u 13 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Prvi broj "Filmskih svezaka" objavljen je 1968. godine, a prema uzoru na francuski časopis "Kaje de sinema" (Cahiers du Cinéma). Tokom skoro dve decenije izlaženja, časopis je uspešno pratio svetsku scenu, proširivao je saznanja o istoriji svetske filmske misli i aktuelnim trendovima teorije filma među čitaocima u najširem regionu srednje Evrope i Balkana. Danas, za nove generacije koje ovaj period tek otkrivaju, online platforma predstavlja riznicu ključnih eseja studija filma, sadrži sistem za složenu pretragu na osnovu metapodataka i fiksnog indeksa, ali i dodatni prostor za upis novih kritičkih zapažanja i tumačenja.

"Filmske sveske" su i do danas ostale, neosporno najuticajniji, najkvalitetniji, najvažniji i na poseban način unikatni časopis za teoriju i estetiku filma na ovim prostorima. S toga je ovaj digitalni repozitorijum – kao novomedijsko interaktivno izdanje – od izuzetnog značaja za studente, od osnovnih do doktorskih studija, istraživače i nastavnike Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti, ali i drugih humanističkih fakulteta.

Autor projekta digitalizacije časopisa "Filmske sveske (1968–1986)” je dr Nevena Daković, profesor FDU, a projekat je realizovan u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti, Matematičkog instituta SANU i Filmskog centra Srbije, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS. Digitalni repozitorijum "Filmske sveske (1968–1986)” dostupan je na ovom linku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE