Obrenovac, 22.02.2019

Dubioza kolektiv: Film za decu i odrasle (VIDEO)


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.02.2018.
Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, grupa prijatelja odlučila je da formira bend

Foto:Promo
Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske ukuse, muzički uticaji dolazili su iz celog sveta (ska, pank, rege, elektronski, hip-hop), ali, tada i tamo, muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje, pa nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima. Zapravo, ceo region zahvaćen je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza kolektiv.

Danas, 15 godina kasnije, Dubioza kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan „Film za djecu i odrasle“.

"Film je jednim dijelom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove 'Pjesmice za djecu i odrasle', pa je nekako bilo logično da se film zove 'Film za djecu i odrasle'. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod 'roditeljsku pažnju', tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće", izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

„Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova djela, ali je istina malkice drugačija...“ rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču Dubioza kolektiva.

Ovo nije film koji se bavi samim postankom benda, već pre svega priča priču o stvaranju poslednjeg albuma, kako su nastale saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još mnogo zanimljivih situacija.

Ali film pored dokumentarnih snimaka rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave spojili, kao i kako su putevi počeli da im se prepliću i pre službenog nastanka benda.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htela da snimi video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album „Pjesmice za djecu i odrasle“. Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba da naprave dokumentarni film, i tako je nastao „Film za djecu i odrasle“.

Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja poslednjeg albuma, filmom se želelo pokazati i kako Dubioza kolektiv funkcioniše, kao i kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

„Film za djecu i odrasle“ započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara, „Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.“

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima „10 minuta“ i „Belvedere“ Ahmeda Imamovića, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

Da podsetimo, Dubioza kolektiv održaće samostalni koncert u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, 30. juna. Ulaznice za koncert prodaju se preko Eventim prodajne mreže po ceni od 1.400 rsd za parter, odnosno 1.600 rsd za tribine.

Do susreta s Dubiozom uživo u Beogradu, uživajte u filmu!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE