Obrenovac, 20.01.2019

Otvorena izlo┼żba 'Beograd - Kopenhagen'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2017.
Izlo┼żbu su organizovali Arhiv Jugoslavije, Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Foto:Thinkstock/Ilustracija


´╗┐

U Arhivu Jugoslavije otvorena je danas izlo┼żba povodom stogodišnjice uspostavljanja redovnih diplomatskih odnosa Kopenhagena i Beograda, odnosno tada 1917. godine - Kraljevine Danske i Kraljevine Srbije.

Direktor Arhiva Jugoslavije, Dr Milan Terzi─ç, biranim re─Źima, podsetio je na uobi─Źajeni do┼żivljaj Danske u srpskoj sredini, pomenuvši, kao primere Andersena ili Nilsa Bora.

Ukazao je da su odnosi uspstavljeni u jeku Prvog svetskog rata 1917. mada je prethodno, 1909. potpisan Opšti trgovinski i konzularni sporazum s kraljevinom Danskom. Beograd je izvesno vreme u Kopenhagenu predstavljao Milan Raki─ç. Neka vrsta vrhunca odnosa bile su, sedamdesetih, posete predsednika Josipa Broza Tita Danskoj, odnosno danske kraljice tadašnjoj Jugoslaviji.

Profesor Per Jakobsen, slavista, veliki znalac srpske kulture, akademik, i danski i srpski, prevodilac Andri─ça, Selimovi─ça, Tišme… kako ga je predstavio Terzi─ç, li─Źnost koja je "izgradila najviše mostova" izme─Ĺu dve zemlje, primetio je da je, kako se izrazio, "za nas obi─Źne ljude diplomatija zagonetna aktivnost", napomenuvši da su od slu┼żbenih diplomatskih odnosa mnogo starije veze na polju kulture.

U tom smislu, skrenuo je pa┼żnju da je Hans Kristijan Andersen, koji je putovao Dunavom i opisao utiske, preveo pojedine narodne pesme Srba. Profesor Jakobsen završio je kratko obra─çanje konstatacijom da se dve zemlje nalaze na dobrom putu. Amabasador Kraljevine Danske u Beogradu Anders Kristijan Hougor naglasio je da je izlo┼żba arhivske gra─Ĺe, dokumenata i fotografija, koja se otvara u Arhivu Jugoslavije, "kruna obele┼żavanja godišnjice".

Godišnjica je obele┼żena nizom aktivnosti - filmskim festivalom, medijskim i studijskim boravcima u Danskoj, obele┼żavanjem Dana Ustava, podrškom Beogradskom d┼żez festivalu, organizovanjem Nordijske izlo┼żbe stakla, kao i obele┼żavanjem 40-togodišnjice katedre skandinavistike na Univerzitetu u Beogradu. Zahvalio se profesoru Jakobsenu, imaju─çi u vidu njegov širok uvid u prilike u ovoj regiji, kao i danskim kompanijama koje su pomagale navedene aktivnosti.

Aleksandra Fulgosi, pomo─çnik ministra kulture i informisanja, otvorila je izlo┼żbu, naglasivši izuzetan zna─Źaj o─Źuvanja kulturnog nasle─Ĺa, uz konstataciju da Arhiv Jugoslavije ─Źuva neprocenjivu gra─Ĺu.

Izlo┼żbu koju je otvorila nazvala je putokazom dalje saradnje dve zemlje. Izlo┼żbu sa─Źinjava 198 dokumenata i fotografija iz fondova Arhiva Jugoslavije i nacionalnog arhiva Danske. Organizatori i priredjiva─Źi izlo┼żbe, kao i autori prigodnog reprezantativnog kataloga su Jelena Djuriši─ç i Miroslava Medakovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE