Obrenovac, 23.10.2018

Orhan Pamuk na Salonu knjige


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017.
Turski nobelovac će otvoriti manifestaciju u Podgorici...

Foto:OZAN KOSE/AFP/GETTY
Veliko ime turske književnosti, nobelovac Orhan Pamuk će 14. decembra u Podgorici otvoriti Zimski salon knjige, deseti po redu. Njemu će tom prilikom biti uručena međunarodna književna nagrada "Književni plamen", koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i Izdavačka kuća "Nova knjiga".

Prema rečima Jovane Petković iz "Nove knjige", Pamukova dela prožeta su kulturnom i društvenom istorijom Turske, ali se nikada ne ograničavaju samo na ono što je bilo.

„Pamuk je pisac savremenog osećanja života, graditelj književnih svetova i istraživač ljudske prirode. To njegov književni svet čini univerzalnim i otvara vrata čitanju njegovih dela svuda na planeti“, navodi Petkovićeva.

Prilikom posete Crnoj Gori, gde će boraviti do 17. decembra, ugledni pisac će razgovarati i sa organizatorima Trinaestog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji se održava na proleće naredne godine. Biće reči o Pamukovoj pomoći u organizaciji ove manifestacije. Nobelovac će se susresti i sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i rukovodiocem rada Ministrastva kulture Zoranom Pažinom, potpredsednikom Vlade. Tokom boravka u Bijelom Polju, Pamuk će posetiti Crkvu Sv. apostola Petra i gradsku džamiju, dok će na književnoj večeri govoriti o svom novom romanu "Crvenokosa", u izdanju "Nove knjige".

Zimski festival knjige trajaće do 31. decembra.

POSETA CETINJU

Na Cetinju će Pamuk boraviti 16. decembra i prisustvovati velikom naučnom simpozijumu na kojem će govoriti eminentni univerzitetski profesori iz Crne Gore i regiona, a obići će i više gradova i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE