Obrenovac, 20.01.2019

Hibridni klavir u finalu takmi─Źenja za najbolju inovaciju u Srbiji 2017.


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Proizveden u okviru projekta Kvantna muzika, izabran je me─Ĺu ┼íest finalista za izbor najbolje tehnolo┼íke inovacije u Srbiji u 2017. godini...

Foto:CPN/Promo


´╗┐

Hibridni klavir, koji je proizveo tim in┼żenjera iz Srbije predvo─Ĺen Darkom Lazovi─çem i Draganom Novkovi─çem, u okviru projekta Kvantna muzika, klavirski LP Duo (Sonja Lon─Źar i Andrija Pavlovi─ç), predstavio je ove jeseni u nekoliko evropskih zemalja (Hag, Ljubljana, Arhus, Kopenhagen, Beograd).

Hibridni klavir je elektro-mehani─Źko-digitalni mehanizam koji omogu─çava vezu akusti─Źnih klavira sa ra─Źunarima i ostalim tipovima elektronskih ure─Ĺaja. Klaviri opremljeni ovakvim mehanizmom postaju potpuno novi muzi─Źki instrumenti: kombinacija mehanizma klavirskih dirki koji omogu─çava virtuozno sviranje i beskona─Źnih zvu─Źnih mogu─çnosti koje nudi digitalni svet zvuka i muzike.

Slušanje zvuka klavira samo putem slušalica, bez širenja zvuka u prostor, povezivanje sa edukativnim softverima, razvoj muzi─Źkih video-igrica kontrolisanih klavirom, neslu─çene perspektive koje se otvaraju u domenu komponovanja i izvo─Ĺenja klavirske muzike, samo su neke od mogu─çnosti koje pru┼ża hibridni klavir, piše u saopštenju Centra za promociju nauke.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a partneri na projektu su Centar za promociju nauke, Centar za novu umetnost, Kina Šiška (Ljubljana, Slovenija) i Danska nacionalna škola izvo─Ĺa─Źkih umetnosti (Kopenhagen, Danska). Jedan od inicijatora projekta je i najcitiraniji kvantni fizi─Źar današnjice, Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od osniva─Źa Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

Pobednik na izboru za najbolju tehnološku inovaciju bira se u ─Źetvrtak, 21. decembra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE