Obrenovac, 12.12.2018

Uz aplauz i suze Mileni Dravić uručen Dobričin prsten


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2017.
U Zvezdara teatru, divi srpskog glumišta uručena je nagrada za životno delo „Dobričin prsten“...

Foto:Tanjug/Tanja Valić/M. Mitrović/RAS Srbija
U prisustvu velikog broja prijatelja, kolega, poštovalaca, najveća srpska i jugoslovenska glumica zahvalila je svojoj publici, prijateljima, svom Zvezdara teatru, kome "pripada i srcem i dušom", Miri Trailović "koja ju je uvela u pozorišni život", Centru za kulturu Tivat koji joj je "omogućio da odigra jednu od svojih najboljih uloga u "Bokeljskom de-molu", Beogradskom dramskom za gostovanje u predstavi "Harold i Mod", svim televizijskim i filmskim produkcijama širom zemlje kojih više nema...

"Lepo je stajati na sceni Zvezdara teatra sa prstenom velikana i legende srpskog glumišta Dobrice Milutinovića, na sceni na kojoj već dve godine nisam nastupala. U ceo ovaj prostor, na sceni, gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima pozorišta utisnute su velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja, a pod budnim okom Bate, Ruže, Bore, Pere, moga Dragana, Đuze", rekla je Milena Dravić.

Dirnuta dugim aplauzom, uzvicima "bravo", "volimo te", koji su odzvanjali u punoj sali Zvezdara teatra, Milena Dravić je rekla da je ovo „veliki i značajan trenutak za njen život".

"Ovo valjda produžava život. Toliko ste mi sreće priredili", dodala je priznata glumica, koja je tokom skoro 50 godina ostvarila blizu 200 uloga u pozorištu, filmu i na televiziji, ključna protagonistkinja u najuzbudljivijem periodu kinematografije ovog prostora, koja je obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. veka i prve decenije 21. veka.

Glumica Jelena Đokić se prisetila da joj je majka, pokušavajući da joj olakša dolazak u Beograd, rekla: "Zamisli šetaš Knez Mihailovom ulicom i sretneš Milenu Dravić".

"Zbog nje je Beograd bio lepši, Srbija deo sveta, glamur je bio i u kamionu", rekla je Jelena Đokić, zahvalivši svojoj "zvezdi vodilji, jer joj je standarde postavila vrlo visoko".

Reditelj Jagoš Marković zapitao je kako neko može biti u svim medijima i žanrovima vrhunski, kako neko može trajati u tom vrhu toliko dugo i uz sve to biti toliko častan čovek, biti diva toliko dugo, a na Balkanu, ostati neuprljana našim večno teškim okolnostima, kako biti toliko skromna, a i te kako zvezda, kako se vodi tolika karijera sa tolikom dečjom čistotom, kako se čuva radost igre i življenja toliko dugo.

"Kako to mi nismo čestito ni stigli na studentske demonstracije devedesetih, a njen i Draganov telegram se već čitao kao podrška studentima? Kako se biva toliko dugo i vrhunski glumac i zvezda i dobar i čestit čovek? Kako se do kraja biva tako svetski i toiliko naš? Kako se živi sa nagradom iz Kana u nevelikom stanu na Čuburi, bez menadžera, pi-ara i šofera? Kako se biva eks Ju legenda, a čuva se i sačuva privatnost i porodični život? Kako si veličina u svim režimima, a uvek sam i apsolutno svoj? To ostaje tajna, ali to je podvig", rekao je Marković.


Reditelj Zdravko Šotra kao jednu od najlepših stvari u svojoj karijeri navodi saradnju sa Milenom Dravić i sa ponosom ističe da je on "sastavio Milenu i Dragana obraz uz obraz", prisetivši se snimanja tog popularnog šou-programa.

"Milena je glumica koja je prešla granice Jugoslavije i gde god se pojavila stvarala je glamur i ovaj dan je obeležen glamurom, a nagrada njenom plemenitošÄ‡u", rekla je glumica Seka Sablić, dok je direktor Zvezdara teatra, dramski pisac Dušan Kovačević, rekao da je današnja svečanost najvažniji događaj u istoriji tog pozorišta.

Glumac Rade Šerbedžija je rekao da je Milena njegova drugarica, najdraža glumica i ljubav.

"Kada kažem ljubav to je onako kako se ljubi more i nebo i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet tako duboko. Milena je smisao ovog našeg umetničkog traženja istine i neko ko je najviše poleteo u nepoznato i apstraktno od svih nas. Kada se budu tamo negde slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umetnošÄ‡u, njena će stajati na prvoj stepenici našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlon Branda", rekao je Šerbedžija uz gromoglasan aplauz okupljenih.

Milena Dravić je, kako Šerbedžija kaže "film sam".

Šerbedžija joj je, u pratnji Vasil Hadžimanov trija, otpevao "Kneginjice moja sa carskoga druma", "Devojka iz moga kraja", "Devojko mala", a predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije glumac Vojislav Brajović, koji je Milenu Dravić nazvao "čarobnicom naše scene", pročitao "Traktat o Mileni" Dušana Makavejeva.

Na bogat opus Dravićeve podsetio je i "Mali film o velikoj Mileni" Miloša Radovića sa insertima iz filmova i predstava u kojima je ostvarila nezaboravne uloge.

Milena Dravić kao 30. dobitnik "Dobričinog prstena" primila je to priznanje u godini jubileja - 80 godina od kako je 1937. ondašnje Udruženje glumaca darivalo Dobricu Milutinovića jedinstvenim prstenom povodom četrdesetogodišnjice njegovog umetničkog rada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE