Obrenovac, 12.12.2018

U Atini predstavljen filmski projekat „Čarape kralja Petra“


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2017.
Ostvarenje koje pomera granice...

Foto:Tanjug
Prezentacija filmskog projekta "Čarape kralja Petra", u čijem središtu je srpski monarh Petar Prvi Karađorđević, održana je sinoć u ambasadi Srbije u Atini.

Osim našeg proslavljenog glumca Lazara Ristovskog, koji je producent ostvarenja i koji će u filmu igrati kralja Petra, predstavljanju zanimljivog filmskog projekta prisustvovali su Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, Simeon Tsomokos, predsednik Grčko-srpske privredne komore i Mihalis Sarandinos, koproducent filma iz Grčke.

Prezentacija je održana pod pokroviteljstvom Grčko-srpske privredne komore sa idejom da se podrži ovako važan filmski projekat povodom 100 godina pobede saveznika u Velikom ratu.

U centru filmske priče "Čarape kralja Petra", čiju će režiju potpisati Petar Ristovski je čovek, a ne ikona.

Francuski đak, prekaljeni vojnik i ratnik, kralj Petar Karađorđević, stekao iskustvo ratujući u Legiji stranaca u Francusko-pruskom ratu.

Njegov ratnički duh utemeljen je u ličnosti njegovog dede, jednog od najvažnijih srpskih ratnika, srpskog vožda Karađorđa.

Posle 45 godina u izgnanstvu kralj Petar Karađorđević vraća se u Srbiju.  Od tada je vođen misijom da od Srbije stvori modernu parlamentarnu monarhiju.

Film "Čarape kralja Petra" donosi priču o čoveku koji je poreklom, rođenjem i ličnom odlukom prigrlio krst sopstvene sudbine.

Više od 70 glumaca oživeće istorijske junake epohe.

Osim kralja Petra publika će na velikom platnu videti i Živojina Mišića, genijalnog vojnog stratega, Milunku Savić, ženu heroja, Dragutina Dimitrijevića Apisa, šefa vojne obaveštajne službe, Elfteriosa Vanizelosa, grčkog premijera, Nikolaja II ruskog cara...

Snimanje filma "Čarape kralja Petra" trajaće od marta do sredine jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Scene Cerske bitke biće snimane na Tari, prelazak Srpske vojske preko Albanije na Staroj planini i Kopaoniku...

Važan deo ostvarenja je i "krfska epopeja" srpske vojske.

Na mestu najvećeg stradanja, pored ostrva smrti Vida i Plave grobnice, desetkovanoj srpskoj vojsci su meštani na Krfu ponudili mnogo više od gostoprimstva. Razumevanje utehu i bratsku ljubav...

Zalečene su rane, žal za poginulima i briga za porodicama u Srbiji slili su se u pesmama "Tamo daleko" i "Kreće se lađa Francuska"...Ostrvo smrti se pretvorilo u ostrvo vaskrsnuća.

Sa Krfa se kreće put Soluna, Kajmakčalana, iz pobede u pobedu do otadžbine...

Premijera filma "Čarape kralja Petra" očekuje se u novembru sledeće godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE