Obrenovac, 22.10.2018

Stefan Milenković: 'Trenirao' sam na sceni Kolarca


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
Svako ko je napravio sjajnu muzičku karijeru u inostranstvu stasavao je i sticao umetničko iskustvo u Kolarcu, najvažnijoj sali za koncerte u Srbiji, kazao je Tanjugu naš proslavljeni violinista Stefan Milenković u Kolarčevoj zadužbini

Foto:Tanjug / Dragan Kujundžić
Milenković je prisustvovao predstavljanju novog klavira za čiju su kupovinu prikupljena sredstva dobrotvornim koncertima širom sveta uz slogan "88 prijatelja za 88 dirki".

Osim Milenkoviću, zahvalnice u vidu originalnih klavir-dirki fabrike Stenvej uručene su i violinisti Romanu Simoviću, pijanisti Kemalu Gekiću i ostalima koji su donacijama pomogli nabavku klavira.

U ime Ministarstva pravde i Vlade Srbije zahvalnicu je primila ministarka pravde Nela Kuburović.

Milenković je napomenuo da mnogi muzičari znaju da pritisak, atmosfera, očekivanja u sali Kolarca nisu mnogi manji od očekivanja u bilo kojoj velikoj i poznatoj sali u svetu.

"Ovde je mnogo nas 'treniralo' i bilo je prirodno da kada se ukaže potreba i prilika pomognemo Kolarcu. Mi smo to učinili na način na koji jednno znamo. Odsvirali smo po jedan koncert za nabavku novog klavira u Kolarcu. Srećan sam što sam doprineo nečemu što će trajati decenijama na radost svih poštovalaca klasične muzike u Beogradu", rekao je on.

Naš najznačajniji violinista je naglasio da bi voleo što pre da se nađe na sceni Kolarca uz pratnju pijaniste koji bi svirao na novom klaviru.

"Mi smo muzičari i verujem da ima nestrpljenja kod svih nas da na koncertu osetimo zvuk novog istrumenta. Siguran sam da ću se uskoro vratiti u Beograd i naći u prilici da sviram koncert na sceni Kolarca", dodao je Milenković.

Milenković naglašava da se kratko za praznike zadržava u Beogradu.

"Već 3. januara u Italiji sviram koncert i to je početak obaveza u 2018. godini. Lepo je biti kod kuće za praznike", kazao je Milenković.

Sredstva za novi instrument prikupljana su od 2014. do 2017. godine donacijama građana i privatnog sektora, donatorskim koncertima i putem konkursa Ministarstva pravde.

Akcija je trajala više od tri godine sa idejom da se da se kroz seriju dobrotvornih koncerata širom sveta prikupe sredstva za novi klavir.

Pozivu za učestvovanje u toj akciji odazvao se veliki broj muzičara, a koncerti su održani u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Majamiju, Lincu i Beogradu.

"Bilo nam je potrebno 88 prijatelja za 88 dirki, a stekli smo ih mnogo više", rekao je voditelj programa, novinar Miloš Milovanović, kome je 2014. godine dodeljena plaketa Kolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti.

Klavir "stenvej" sredinom novembra izabrao je pijanista Ivo Pogorelić, koji je u decembru održao koncert u Kolarčevoj zadužbini nakon skoro 30 godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE