Obrenovac, 22.02.2019

'Kad budem mrtav i beo' na Berlinskom festivalu (VIDEO)


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2018.
Kultni film crnog talasa “Kad budem mrtav i beo” biće prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum 68. Berlinskog filmskog festivala (15-25.2) a 21. februara specijalna projekcija biće upriličena i u Jugoslovenskoj kinoteci

Foto:Promo
Kako su objavili organizatori Berlinala, “Kad budem mrtav i beo” imaće čak tri projekcije – 18, 22. i 23. februara i to u salama Akademie der Künste, Hanseatenweg, CinemaxX 6 i Zoo-Palast 2. Film će se prikazivati sa titlovima na engleskom jeziku.

UčešÄ‡e na ovom uglednom festivalu A kategorije predstavlja potvrdu značaja srpske kinematografije, ali i aktivnosti Jugoslovenske kinoteke na planu očuvanja i prezentacije naše filmske baštine, saopšteno je iz Kinoteke.

Prema rečima direktora Kinoteke, Jugoslava Pantelića, “prisustvo restaurirane verzije kultnog Pavlovićevog filma na ovogodišnjem Berlinskom festivalu još jedna je potvrda vitalnosti naših klasika koje Kinoteka u restauriranom ruhu predstavlja internacionalnoj javnosti na najuglednijim svetskim filmskim festivalima”.

Specijalna projekcija filma “Kad budem mrtav i beo” za domaću publiku biće organizovana 21. februara u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Time se nastavlja projekat Vip Kinoteka, započet krajem 2017. godine, u okviru kojeg će biti sačuvano deset naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Kinoteka je prošle godine na festivalu u Kanu predstavila restauriranu kopiju još jednog remek-dela srpskog filma – “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića.

Ova dela kompletno su restaurirana u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke. Do kraja ove godine svakog meseca biće predstavljeno po jedno ostvarenje sa liste najboljih srpskih filmova, po izboru stručne javnosti koji je Kinoteka organizovala krajem 2016. godine.

Crno-beli igrani film “Kad budem mrtav i beo”, u režiji Živojina Pavlovića, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda.

Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, takođe nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima…

Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta.

U sjajnoj glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić i drugi, a u filmu se pojavljuje i kultni muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Snimatelj je bio Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, scenograf Dragoljub Ivkov.

Kritika je ocenila ovaj film kao jedan od vrhunaca u opusu Živojina Pavlovića. Karakterišu ga beskompromisni naturalizam i provokativni prikaz potucanja glavnog junaka koja otkrivaju širu sliku stvarnosti bez iluzija, svet poljuljanih vrednosti palanačkih prostora i mozaik likova koji čine kafanske pevaljke, sezonski radnici, provincijski novinari, ograničeni oficiri, amoralni direktori, pijanci, lopovi…

Prema rečima Gordana Mihića, pre 50 godina bila je hrabrost snimiti takvu sliku socijalističke svakodnevice, film koji je na taj način politički angažovan i ironično se poigrava sa mitovima komunističke Jugoslavije. Mihić dodaje da je ova saga o beznađu nažalost i dalje aktuelna i da bi socijalni milje iz filma “Kad budem mrtav i beo” kod nas i danas mogao da se snimi.

Tu je, međutim, i univerzalna vrednost ovog filma o čemu svedoči podatak da je čuveni reditelj Džon Šlezinger javno rekao u Kanu da mu je inspiracija za “Ponoćnog kauboja” bio upravo “Kad budem mrtav i beo'”.

Remek-delo srpskog i jugoslovenskog filma pamti se i po antologijskoj završnoj sceni ubistva Džimija Barke u poljskom klozetu, ali i po Borhertovim stihovima s početka filma: “I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE