Obrenovac, 13.12.2018

Vukosavlevi─ç:Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2017.
Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljevi─ç smatra doga─Ĺajem godine u kulturi, ali najavljuje ve─ç za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu

Foto:Tanjug


´╗┐

"Mi smo predugo bili bez Muzeja savremene umetnosti. ─îitava jedna generacija je stasavala, a da nije imala priliku da vidi veliku zbirku srpske i jugoslovenske savremene umetnosti", primetio je Vukosavljevi─ç u intervjuu Tanjugu.

Veliki broj posetilaca, prema re─Źima ministra, govori u prilog ─Źinjenici da je otvaranjem MSU oboga─çena kulturna ponuda, da je interesovanje javnosti za rekonstruisanu zgradu i postavku veoma veliko i da to predstavlja zna─Źajan doprinos kulturnom ┼żivotu ne samo Beograda ve─ç i Srbije i zna─Źajan doprinos turisti─Źkom potencijalu srpske prestonice.

Osim otvaranja MSU, Vukosavljevi─ç je izdvojio i izradu nacrta Strategije razvoja kulture od 2017. do 2027. za koji o─Źekuje da se na─Ĺe pred poslanicima za mesec-dva.

Ministar ka┼że i da moramo znati šta ─çe biti prioriteti, osnovni principi i planovi u narednih 10 godina i podse─ça da se kao va┼żna stavka u Strategiji pominje obaveza dr┼żave da iz godinu u godinu izdvaja više za kulturu, ─Źime se, navodi, stvaraju temeljne pretpostavke za razvoj kulturnog ┼żivota. Pominje i niz zakonodavnih aktivnosti kako bi "kultura dobila ─Źvrš─çi format i za finansiranje i za uvo─Ĺenje reda".

U godini koja je na izmaku Vukosavljevi─ç u uspehe ubraja i narodno kolo na Uneskovoj listi svetske nematerijalne kulturne baštine, ali i to što je postignut dogovor kako da se trajno i stabilno finansira i odr┼żava Kolar─Źeva zadu┼żbina.

Putem konkursa "Gradovi u fokusu" finanasijski je ohrabren i podstaknut kulturni ┼żivot u mnogim gradovima u Srbiji, rekonstruisani su domovi kulture, muzeji, biblioteke, koncertne sale, nabraja ministar.

U Kikindi je otvoren Muzej terakote "Terra", a ministar o─Źekuje da ─çe i Medijana u Nišu dobiti finansijsku pomo─ç na osnovu tehni─Źke dokumentacije koju sada pripremaju i naglašava da taj projekat kona─Źno mora da se završi.

 

Pozorište u Subotici - veliki projekat sa tri scene zapo─Źet pre 12 godina, trebalo bi, prema njegovom mišljenju, da bude otvoreno za godinu i po dana.

Vukosavljevi─ç ka┼że da ─çe Ministarstvo pomo─çi i obnovu industrijske zone u Kragujevcu, koju namaravaju da u naredne dve do tri godine pretvore u zonu savremene umetnosti kao što rade mnoge zemlje sa svojim industrijskim nasle─Ĺem koje nije u upotrebi.

O pozorištu u Vranju ministar ka┼że da ─çe proces "dekontaminacije" biti okon─Źan 2018. i naglašava da grad Bore Stankovi─ça mora da ima svoje pozorište i svoju knji┼żaru.

Kao najve─çi doga─Ĺaj u me─Ĺunarodnoj saradnji u proteklih 40 godina Vukosavljevi─ç najavljuje otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu u februaru i dodaje da intenzivno rade na tome da slede─çi bude u Moskvi, potom za godinu ili dve u Berlinu pa u Trstu.

"Zemlje u okru┼żenju maju više kulturnih centara nego mi. Ma─Ĺarska ima 23, Bugarska 15, a Srbija samo jedan u Parizu osnovan 1973. godine", ka┼że ministar i dodaje da je ideja da svi kulturni centri Srbije u svetu nose ime Ive Andri─ça, po ugledu na nema─Źki Gete institut ili španski Institut Servantes.

Ministarstvo kulture je sa Ministarstvom prosvete i Filološkim fakultetom pokrenulo akciju obnove srpskih lektorata u svetu, gde su, kako ka┼że Vukosavljevi─ç, zatekli zapostavljeno stanje, te ─çe posle 15-20 godina tokom 2018. obnoviti rad lektorata u Ljubljani, Moskvi, Temišvaru, Trstu, Rimu i tu vrstu kulturne politike nastaviti i u 2019.

"Na slavisti─Źkim katedrama postoji veliko interesovanje za srpski jezik, ali izostankom naših aktivnosti tokom proteklih godina ta su mesta popunjavale katedre za kroatistiku i montenegristiku. Ja razumem motive naših suseda, oni postupaju u skladu sa svojim interesima, ali Srbija mora da štiti svoje interse u toj oblasti", primetio je Vukosavljevi─ç.

Ministar je skrenuo pa┼żnju i na bijenalni Oktobarski salon koji se odr┼żava 2018. za koji veruje da ─çe "o─Ĺeknuti na razli─Źite na─Źine", kao i na Svetski kongres slavista koji ─çe krajem avgusta u Beogradu okupiti više od 1.200 slavista sa katedara u celom svetu, od Japana preko Rusije, Nema─Źke, Francuske do SAD.

O─Źekuje i da Grad Beograd završi izgradnju nove galerije na Kosan─Źi─çevom vencu, navodi da je u toku izrada glavnog projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici od 12.000 kvadrata, a izra─Ĺen je i projekat za rekonstrukciju Umetni─Źkog paviljona "Cvijeta Zuzori─ç" koji slede─çe godine obel┼żava 90 godina od otvaranja.

"Malo po malo, a sve br┼że i br┼że kultura postaje va┼żna društvena tema i jedino tako mo┼że se o─Źekivati njen procvat i razvoj. Kada je u zape─çku, u okeanu drugih tema i problema i drugih izazova, kultura ─çuti, stagnira, posustaje. Mi to ne smemo da dozvolimo", ocenio je ministar Vukosavljevi─ç.

Srbija, kako je primetio, postaje bez sumnje najzna─Źajniji ─Źinilac u regionalnim okvirima.

"Nastoja─çemo da i u evropskim i svetskim okvirima plasiramo, i u oblasti kulturnog nasle─Ĺa preko Uneska i kroz nastup naših savremenih stvaralaca od Kine, preko Rusije, do Zapadne Evrope i dalje, ono što Srbija ima da ponudi", poru─Źio je Vukosavljevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE