Obrenovac, 13.12.2018

Filmska 2018: Šta ćemo gledati u bioskopima


Izvor: dnevnik.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2018.
Kao i mnogih prethodnih godina, i u 2018. veći deo svetske gledalačke populacije biće okrenut unificiranim bioskopskim repertoarima, unapred rezervisanim za potencijalne mega hitove i ona najzvučnija imena filmske industrije

Foto:Promo
S druge strane, festivalski filmski establišment, profesionalci raznih vrsta, deo medija i neizlečivi filmofili, biće zaokupljeni i ponudom najprestižnijih festivala, koji potpune liste odabranih filmova i autora čuvaju sve do početaka svojih fešti. Na toj su strani stvari unekoliko neizvesnije, pa samim tim i zanimljivije. Ipak, ovom prilikom posvećujemo se, zbog ograničenog prostora, izboru iz prvog sasvim, dakle predvidivog dela predstojeće planetarne filmske godine.

Krećemo sa SF-om, koji, ako je ikada i bio, danas sigurno nije prostor bega od stvarnosti. Tako naučna fantastika i u novom filmu reditelja Stivena Spilberga “Ready Player One” najpre nudi projekciju onespokojavajuće budućnosti, čije korene već dobro prepoznajemo u sadašnjici. Filmska priča je smeštena u blisku distopijsku budućnost u kojoj su ljudi najveći deo vremena nakačeni na virtuelni svet OASIS. Kada vlasnik OASIS–a umre, započinje trka za skrivenim blagom u njegovom virtuelnom svetu. Takmaci u složenoj igri su grupa mladih i velika kompanija koja, pobedom po svaku cenu, želi da preuzme kontrolu nad OASIS-om. Premijera je zakazana za kraj marta.

U martu bi trebalo pogledati i animiranu avanturu “Isle of Dogs“ Vesa Andersona, koji se potvrdio u pravljenju prilično nekonvencionalnih ali komunikativnih i kvalitetnih filmova. Ovo njegovo ostvarenje je realizovano u tehnici animacije kadar po kadar i u bioskopima bi trebalo da se nađe ubrzo posle premijernog prikazivanja na Berlinskom filmskom festivalu.

Klint Istvud ne misli da stane i u februaru nas očekuje premijera njegovog filma „The 15:17 to Paris”

Kako će se prekaljeni i sofisticirani zabavljač Stiven Soderberg snaći u ulozi reditelja horor–trilera, imaćamo priliku da ocenimo takođe u martu. U filmu „Unsane” za koji su scenario napisali DŽonatan Bernstin i DŽejms Grir, a glavnim ulogama su Kler Foj, DŽošua Lenard i DŽej Ferou, mlada žena, koja se ne svojom voljom našla u instituciji za mentalno obolele, suočava se sa svojim najvećim strahom, samo je pitanje da li je on stvaran ili je proizvod iluzije.

Reditelj Ričard Linklejter nas je navikao na svoje odlične nekonfekcijske filmove. To očekujemo i u maju od njegove najnovije drame/komedije “Where’d You Go, Bernadette”. Snimljen je po istoimenom romanu Marije Sempl, a u glavnim ulogama su Kejt Blančet, Kristen Vig, DŽudi Grir i Lorens Fišburn. To je priča o Bernadeti koja mrzi ljude, sopstveni život u kući, a iznad svega roditelje dece u školi svoje kćerke. Međutim kada majka jednog deteta nestane, ona kreće u misiju da je nađe i otkrije šta joj se dogodilo.

Svemirski vestern „Solo: A Star Wars Story” do gladalaca stiže krajem maja uprkos problemima koji su ga pratili tokom snimanja. Pošto je došlo do “kreativnih razmimoilaženja” rediteljski dvojac koji su činili Fil Lord i Kristofer Miler, odlukom producenata “Luaksfilma”, zemenjeni su Ronom Hauardtukom. Kao što naslov sugeriše, u fokusu ove filmske priče je lagendarni junak “Ratova zvezda” Han Solo. Tačnije, ono šta je bilo pre originalnog filma “Ratovi zvezda” iz 1977, u vreme kada je Solo bio mlad i tek sreće Čubaku i Landa Klarisijana.

Da Klint Istvud ne misli da utone u stanje srećno vegetirajućeg penzionera u kojem bi zasluženo mogao da uživa, potvrđuje i svojim novim filmom, kako je najavljeno biografskom triler-dramom “The 15:17 to Paris”, nastalom po istinitim događajima o trojica Amerikanaca koji se suočavaju sa terorističkim napadom putujući za Pariz. Premijera se očekuje u februaru.

“Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald” u režija Dejvida Jejtsa, a po scenariju DŽoan Rouling, nastavak je veoma uspelog i mnogima dragog ostvarenja “Fantastične zveri i gde ih naći”. Pretpostavljamo da će i ovo biti još jedan zaista maštovit, originalan, zabavan i uzbidljiv susret sa uvek živopisnim likovima fantastičnog sveta čarobnjaka i čarobnjaštva a la Hari Poter. Premijera je najavljena za novembar.

Jedan od biografsko - muzičkih filmova koji će sigurno privući veliku pažnju je „Bohemian Rhapsody” u režiji Brajana Singera i Dekstera Flečera. U fokus su prvih 15 godina rada i postojanja grupe “Kvin” na čelu sa Fredijem Merkjurijem čiji lik u filmu tumači Rami Malek. Kao producenti figuriraju gitarista “Kvina” Brajan Mej i bubnjar grupe Rodžer Tejlor. Inače, i nastanak ovog ostvarenja su pratile trzavice – Brajan Singer je otpušten jer je, između ostalog, došao u sukob sa glumcima. Na negovo mesto je uskočio Flečer koji je, kažu, sa uspehom završio započeto. Priliku da to proverimo imaćemo krajem decembra.

Šta još ima da se iscedi iz suve drenovine ili ima li šta još da se doda nekada vrlo dobrim, uzbudljivima katkada i fascinantnim filmskim pričama imaćemo priliku da vidimo na primerima „Nemoguće misija 6”, prvi put u 3D izdanju, a u režiji Kristofera Mekverija sa naravno neumornim Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, te “Parkom iz doba Jure”(Jurassic Njorld: Fallen Kingdom). Reč je nastavku filma Jurssic Njorld iz 2015 i petom iz serije filmova na temu povratka dinosaurusa. Gledaoce u bioskopima očekuje krajem juna.

Kada se osvrnemo na ovaj izbor ispada da će u svemu tome novom biti i baš puno toga starog. A da li je reč o sećanju na bolju prošlost, održavanje kontinuiteta dobrog ili straha od novog i odustva hrabrosti i talenta za promene, imamo vremena da razmislimo još jednu godinu, makar se povremeno našli i u bioskopu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE