Obrenovac, 22.02.2019

Evropski grant za srpske leksikografe


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Evropska komisija je dodelila pet miliona evra istraživačima iz 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za razvoj leksikografske infrastrukture u okviru programa za istraživanje i inovacije 'Horizont 2020', saznaje 'Tanjug' u Centru za digitalne humanističke nauke (CDHN).

Foto:Thinkstock
U nagrađenom projektu ELEKSIS, koji traje četiri godine, Srbiju predstavlja Centar za digitalne humanističke nauke.

"Horizont 2020" predstavlja do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra, koje će biti uložene od 2014. do 2020. godine.

Direktor Centra za digitalne humanističke nauke Toma Tasovac navodi da su srpski rečnici deo evropskog kulturnog nasleđa i zaslužuju da u elektronskom obliku budu dostupni svima.

"Imajući u vidu da se kod nas isuviše često ne pravi razlika između deklarativne brige o srpskom jeziku i konkretnog dugoročnog ulaganja u razvoj jezičkih resursa i jezičkih tehnologija, ovaj projekat će biti od izuzetne važnosti za srpsku kulturu", rekao je Tasovac Tanjugu.

U projektu učestvuju institucije iz Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Izraela, Irske, Italije, Mađarske, Nemačke, Portugala, Slovenije, Srbije, Holandije, Češke i Španije.

Projektu će se preko Centra za digitalne humanističke nauke pridružiti i istraživači iz Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Institut i Centar uspešno sarađuju već nekoliko godina. Radujemo se nastavku saradnje i mogućnosti da zajedničkim snagama doprinesemo izgradnji srpske i leksikografske infrastrukture", rekla je za Tanjug Snežana Petrović, naučna saradnica ISJ SANU.

Od svog osnivanja 2008. godine Centra za digitalne humanističke nauke razvija digitalne alate i metode sa ciljem da istorijsko, književno, kulturno i umetničko nasleđe učini dostupnim i upotrebljivim za kreativne računarske intervencije.

Od 2015. godine Centar funkcioniše u sklopu Fakulteta za medije i komunikacije.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE