Obrenovac, 10.12.2018

Otkriveno gde ─çe biti izlo┼żena najskuplja slika na svetu


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 08.12.2017.
Slika Leonarda da Vin─Źija, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara, bi─çe izlo┼żena u novom muzeju Luvr u Abu Dabiju

Foto:Printscreen


´╗┐

"Salvator Mundi (Spasitelj sveta) sti┼że u Luvr Abu Dabija", prenela je ta kulturna ustanova na Tviteru, ne navode─çi vlasnika slike niti ta─Źan datum izlaganja dela.

Nau─Źnici veruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji dr┼żi kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko o─Źuvanih Da Vin─Źijevih slika pet vekova posle njegove smrti.

Slika, ─Źiji Isusov zagonetni pogled poziva na upore─Ĺivanje sa zagonetkom osmeha tako─Ĺe Da Vin─Źijeve "Mona Lize" (─Éokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a potom je nestala.

Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vin─Źijevog u─Źenika, a ne samog majstora slikarstva.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre nego što je utvr─Ĺeno da je delo Da Vin─Źija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimi─Źno ošte─çeno, ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetni─Źkim delima, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor izme─Ĺu jednog ruskog milijardera i prodavca umetni─Źkih dela.

Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji ─çe izlo┼żiti najskuplju sliku na svetu, otvoren je 11. novembra posle deset godina gradnje.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude dela po odre─Ĺenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju ─çe isticati univerzalne teme i zajedni─Źke uticaje izme─Ĺu civilizacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE