Obrenovac, 14.12.2018

Magija Sorentina i Estlunda (VIDEO)


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Reditelj Emir Kusturica i ministar Vladan Vukosavljević najavili 11. festival Kustendorf na Mokroj Gori. Mesto susreta onih na vrhu, i onih koji se ka tom vrhu penju

Foto:V.Danilov,Printscreen
U znaku velikih autora - sa švedskim rediteljem Rubenom Estlundom, prošlogodišnjim kanskim pobednikom, i Paolom Sorentinom, oskarovcem i jednim od vodećih italijanskih i svetskih magova "pokretnih slika" koji stižu na Mokru Goru, 16. januara počinje 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.

Ovogodišnje izdanje jednog od najcenjenijih festivala u Evropi Estlund će i svečano proglasiti otvorenim, a pred publikom će biti njegov film "Skver", ovenčan Zlatnom palmom. Sorentino, koji je drugi put gost Kustendorfa (bio je na Mokroj Gori i 2014), na ceremoniji otvaranja primiće nagradu za budući film, koja od ove godine nosi ime "Drvo života". Reditelj koji se zaljubio u ovu profesiju zbog filmova Emira Kusturice, kako je izjavljivao, ove godine stiže sa kontroverznom serijom "Mladi papa", dok će u okviru "Retrospektive velikana" biti prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

Po rečima umetničkog direktora Kustendorfa Emira Kusturice, i ministra kulture Vladana Vukosavljevića, lista gostiju iz protekle decenije ovog festivala predstavlja enciklopediju najznačajnijih stvaralaca, a on je postao i mesto susreta onih na vrhu, i onih koji se ka tom vrhu penju.

- Tema koja će se ove godine razmatrati je da li je film iz bioskopskih dvorana pobegao na TV ekrane, pa se pretvara u novu formu, da li televizijska serija postaje bolji medij od filma, i da li ta promena nastaje promenom ideologije. Zbog toga smo pozvali najboljeg, Paola Sorentina, s kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima, i čija će serija "Mladi papa", koju ja gledam kao roman o svim papama, biti prikazivana dvadeset četiri sata, tokom svih pet dana trajanja festivala - rekao je Kusturica.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film studenata i mladih autora iz zemlje i sveta. O najboljim radovima odlučivaće Rosa Atab, predsednica žirija i Vlastimir Sudar i Serž Regur, dok će nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliti Ištvan Borbaš, veliki švedski snimatelj mađarskog porekla, prošlogodišnji laureat ove nagrade.

Paolo Sorentino

U "Savremenim tedencijama" biće prikazana ostvarenja "Nikada nisi zaista bio ovde", filipinska "Rikša" (nagrada Zlatni pehar u Šangaju), bugarski "Pravci", kinesko "Sunce koje može da pomera planine", i francusko-belgijska koprodukcija "Vernost", a radionice studentima držaće reditelji ovih naslova - Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Čijan Von, Mikael Roskam.

Do 21. januara Kustendorf će predstaviti i dva nova filma mlađih autora, "Pesmu jezera Svej" Arija Golda, i dokumentarac "Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma" Tankreda Ramona, dok će "Retrospektiva velikana" biti posvećena i Aleksandru Berčeku, jednom od retkih glumaca u svetu, kako je istakao Kusturica, koji nikada nije snimio loš film.

"BREZA" I "PRAZNIK"

biće prikazana i dva ostvarenja iz 1967. - "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Đorđa Kadijevića, dok će u Andrićgradu biti organizovana izložba radova našeg sjajnog scenografa Miljena Kreke Kljakovića, kao i retrospektivna izložba dela Petra Lubarde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE