Obrenovac, 20.01.2019

MUZEJ VAN GOGA OBORIO REKORD Najpose─çeniji muzej u Holandiji sa 2.260.000 posetilaca


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2017.
Muzej Van Goga zavr┼íava godinu sa novim rekordom od oko 2.260.000 posetilaca, ─Źinec╠üi ga najposec╠üenijim muzejom u Holandiji u 2017. godini, pi┼íe Artdaily

Foto:Remko de Waal/EPA


´╗┐

Aksel Ruger, direktor Muzeja Van Goga isti─Źe da ova prekretnica pokazuje kako Vinsent Van Gog još uvek inspiriše ljude širom sveta.

„To je fantasti─Źno. I što je još va┼żnije, gotovo 90 odsto naših posetilaca ocenjuje svoju posetu muzeju sa "vrlo dobro" ili "odli─Źno". To je nešto na šta je muzej ponosan, jer se na kraju sve svodi na kvalitet muzejske posete“, navodi Rugel.

Tako─Ĺe se navodi da je broj fanova muzeja na internetu porastao, te fejsbuk stranice Muzej Van Goga i Vincent van Gogh, kojima upravlja muzej, sada ima ukupno više od 4,4 miliona prijatelja dok na tviteru ima više od 1,4 miliona pratilaca što ga pozicionira uz Muzeja savremene umetnosti (MoMa), Louvra, Metropoliten muzeja umetnosti i Galerije Sa─Źi u top 5 muzeja na društvenim mre┼żama. Veb strana muzeja u protekloj godini zabele┼żila je više od 3,2 miliona jedinstvenih posetilaca.

U godini na izmaku nekoliko doga─Ĺaja u muzeju posebno je zainteresovalo posetioce. Pored prezentacije dve ukradene slike koje su otkrivene u Napulju krajem 2016. godine, odr┼żane su i popularne izlo┼żbe "Prints in Paris 1900", "The Dutch in Paris 1789-1914 and Van Gogh", "Ruso", "Koro: U šumi". Bilo je i me─Ĺunarodnog interesa za inovativne projekte kao što su "#SunfloversLIVE", kada je pet slika "Suncokreta" moglo da se vidi prvi put na jednom mestu, na virtuelnoj izlo┼żbi na fejsbuku.

Sama stalna postavka muzeja i program izlo┼żbi privukli su posetioce iz više od 125 zemalja. Broj posjetilaca u 2017. godini povec╠üan je u odnosu na 2016. godinu, sa skoro 2,1 miliona na 2,26 miliona. Broj holandskih posetilaca (350.000) drasti─Źno se povec╠üao u odnosu na prethodnu godinu, a slede posetioci iz SAD, Italije, Francuske, Velike Britanije i Nema─Źke. Zabele┼żen je i dvostruko ve─çi broj posetilaca iz Kine i Ju┼żne Koreje, kao i porast broja u─Źenika koji su posetili muzej.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE