Obrenovac, 24.02.2019

Dnevnik zabluda: Kulturna baština


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.01.2018.
Srbija nikada nije imala nacionalnu instituciju ─Źiji je jedini zadatak da traga za neprocenjivom kulturnom ba┼ítinom izvan zemlje

Foto:Crkve u Buzeti i Donjoj Rašenici, privatna arhiva


´╗┐

Slovenija je Srbiji nedavno uputila zahtev kojim potra┼żuje više od 300 umetni─Źkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvani─Źnih rezidencija i dr┼żavnih ustanova. Ova apsurdna lista sastavljena je na osnovu jednostranog vi─Ĺenja da su autori tih dela Slovenci ili da je Slovenija zemlja njihovog porekla. Na listi se nalaze i tridesetak dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, bez obzira na to što muzej poseduje kompletnu dokumentaciju koja potvr─Ĺuje legalno vlasništvo. Tu su i portret srpske slikarke Nade┼żde Petrovi─ç autora Slovenca Ivana Grohara, original jugoslovenskog filma “Bitka na Neretvi”, zapisi “Filmskih novosti”, poštanska ko─Źija, ─Źak i lokomotiva iz 1884. iz ┼Żelezni─Źkog muzeja u Beogradu! Svoj zahtev Slovenija temelji na Sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001, iako je rok za isticanje potra┼żivanja istekao pre 12 godina.

Hrvatska od Srbije potra┼żuje srpsku kulturnu baštinu iz manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koja je spasena od uništenja, najviše tokom operacija “Oluja” i “Bljesak”. Na hrvatskoj listi nalaze se oko 1.000 srpskih kulturnih dobara. Ali, bezbrojna dela koja predstavljaju svedo─Źanstva o srpskom postojanju, Hrvatska je iskorenila u nepovrat, kao ona iz miniranih i spaljenih Vladi─Źanskog dvora i crkve u Pakracu. Ono što nije spaseno donošenjem u Srbiju, uništeno je ili nestalo u ratnom vihoru, kao na primer 7.000 ikona, bogoslu┼żbene knjige i obimna arhivska gra─Ĺa. Tokom poslednjeg rata, u Hrvatskoj su spaljene jedinstvene srpske crkve brvnare u Rastovcu i Donjoj Rašenici kao i u Buzeti kod Gline sa po─Źetka 18. veka, sve pod zaštitom Uneska. Kona─Źna lista razorenih srpskih crkava je duga, a prati je neprocenjiva galerija srpskih pravoslavnih ikona iz perioda od 15. do 20. veka.

Istu sudbinu ve─ç je jednom do┼żivela srpska kulturna baština u ustaškom pogromu Nezavisne Dr┼żave Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata. Tada su srpske crkve na teritoriji NDH oplja─Źkane do golih zidova i spaljene, me─Ĺu kojima i manastiri na Fruškoj gori. I pored brojnih posleratnih zahteva da se oteta kulturna dobra vrate u Srbiju, u velikoj meri to nije u─Źinjeno, a najve─çi deo tih bogatstava zadr┼żan je u Hrvatskoj.

Na hiljade starih srpskih rukopisa, retkih knjiga, relikvija, umetni─Źkih dela i dokumenata nalaze se danas u bespravnom posedu izvan Srbije. Ovo kulturno blago krasi strane muzeje, biblioteke i privatne zbirke, istovremeno iš─Źezavaju─çi iz kolektivne srpske svesti. Srbija nikada nije imala nacionalnu instituciju ─Źiji je jedini zadatak da traga za neprocenjivom kulturnom baštinom izvan zemlje. Nasuprot velikim nacijama koje imaju ustanove za istra┼żivanje i prikupljanje nacionalnog blaga van matice, Srbija nema specijalizovano telo koje prou─Źava srpsko kulturno blago u inostranstvu, zbog ─Źega ono nestaje u nepovrat.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE