Obrenovac, 25.09.2018

Profesor otkrio poreklo velikog učitelja džedaja


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Da li je Joda odrastao na Havajima?

Foto:Getty Images
Misteriju o pravom poreklu Jode rešio je jedan profesor iz Londona, koje tvrdi da veliki učitelj džedaja baš i ne potiče iz "galaksije veoma, veoma udaljene".

Dejvid Edger, profesor lingvistike na londonskom Univerzitetu "Kvin Meri", tvrdi da je Jodin specifičan način govora (u kome on menja redosled reči u rečenici) u stvari govorna šema koja dokazuje da je učitelj "odrastao" na Havajima.

Edger tvrdi da je do tog zaključka neočekivano došao, posle "lingvističko-detektivskog rada".

"Svi ostali likovi iz 'Ratova zvezda' govore svoje jezike. Po tome se ističu Evoksi, Vuki i Džaba Hat, čiji govor je u potpunosti titlovan. Joda dolazi sa misteriozne planete, a Džordž Lukas nam nikada ništa ne govori o njemu. On je misteriozni veteran Džedaja. Očigledno je da mu je engleski drugi jezik. O njegovom prvom i osnovnom jeziku ne znamo ništa", kaže Edger.

On dodaje da se u Jodinom načinu na koji govori engleski može pronaći ponešto od tog osnovnog jezika. Isto kao što se, na primer, može lako utvrditi da je neko Francuz, kada govori engleski.

"On, na primer, kaže: 'Najvećeg učitelja neuspeh je...'. Kada bi se to isto reklo na havajskom jeziku, zvučalo bi gotovo identično. Šta god da su scenaristi radili, to nije bilo daleko od onoga kako zvuči u havajskom jeziku", zaključuje Edger.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE