Obrenovac, 10.12.2018

Profesor otkrio poreklo velikog u─Źitelja d┼żedaja


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Da li je Joda odrastao na Havajima?

Foto:Getty Images


´╗┐

Misteriju o pravom poreklu Jode rešio je jedan profesor iz Londona, koje tvrdi da veliki u─Źitelj d┼żedaja baš i ne poti─Źe iz "galaksije veoma, veoma udaljene".

Dejvid Edger, profesor lingvistike na londonskom Univerzitetu "Kvin Meri", tvrdi da je Jodin specifi─Źan na─Źin govora (u kome on menja redosled re─Źi u re─Źenici) u stvari govorna šema koja dokazuje da je u─Źitelj "odrastao" na Havajima.

Edger tvrdi da je do tog zaklju─Źka neo─Źekivano došao, posle "lingvisti─Źko-detektivskog rada".

"Svi ostali likovi iz 'Ratova zvezda' govore svoje jezike. Po tome se isti─Źu Evoksi, Vuki i D┼żaba Hat, ─Źiji govor je u potpunosti titlovan. Joda dolazi sa misteriozne planete, a D┼żord┼ż Lukas nam nikada ništa ne govori o njemu. On je misteriozni veteran D┼żedaja. O─Źigledno je da mu je engleski drugi jezik. O njegovom prvom i osnovnom jeziku ne znamo ništa", ka┼że Edger.

On dodaje da se u Jodinom na─Źinu na koji govori engleski mo┼że prona─çi ponešto od tog osnovnog jezika. Isto kao što se, na primer, mo┼że lako utvrditi da je neko Francuz, kada govori engleski.

"On, na primer, ka┼że: 'Najve─çeg u─Źitelja neuspeh je...'. Kada bi se to isto reklo na havajskom jeziku, zvu─Źalo bi gotovo identi─Źno. Šta god da su scenaristi radili, to nije bilo daleko od onoga kako zvu─Źi u havajskom jeziku", zaklju─Źuje Edger.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE