Obrenovac, 23.10.2018

40 godina bez najve─çeg komi─Źara u istoriji filma (VIDEO)


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Pre 40 godina svet je napustio Čarli Čaplin, veliki glumac i reditelj iz vremena nemog filma. Čaplinova karijera jedna je od najimpresivnijih u umetnosti uopšte, budući da je on proveo skoro 75 godina na sceni

Foto:GettyImages


´╗┐

Ro─Ĺen je 16. aprila 1889. u londonskom Volvortu, u braku dvoje zabavlja─Źa u varijeteu, koji su se rastali pre nego što je ─îarli napunio tri godine. Prvi put se pojavio pred publikom sa 11 godina (1900.). Kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD.

─îaplin je bio legenda nemog filma. Igrao je glavne uloge i pisao scenarija i muziku. Snimio je više od 80 dela, od kojih su ve─çina kratki filmovi.

Njegov ve─Źiti glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmenog dr┼żanja i d┼żentlmenskog ponašanja. Lik koji nosi uski kaput, prevelike pantalone i raspadnite cipele, polucilindar i bambusov štap. Zaštitni znak su mu bili potkresani brkovi.

Kao Skitnica je na filmu debitovao u komediji "De─Źje auto trke u Veneciji" (Kid Auto Races at Venice) 1914. godine.

Dugometra┼żni filmovi "Mališan", "Zlatna groznica", "Cirkus i "Svetla velegrada" u─Źinili su ga holivudskom superzvezdom. Iako su zvu─Źni filmovi postali dominantni, ─îaplin nije hteo da ih snima sve do 1940. godine.

Tada je nastao njegov prvi zvu─Źni film - "Veliki diktator", kao ─Źin otpora protiv Adolfa Hitlera i nacizma. Sniman je i objavljen godinu dana pre nego što je Amerika napustila politiku izolacionizma i ušla u Drugi svetski rat.

Nakon Drugog svetskog rata naišao je na nepoverenje vlade SAD i bio osumnji─Źen da je simpatizer komunizma i Sovjetskog Saveza. Kada je 1952. godine, zbog posla, otišao u Evropu oduzeto mu je dr┼żavljanstvo.

─îarli ─îaplin se nastanio u Švajcarskoj, nastavljaju─çi da radi do poslednjih dana ┼żivota. Umro je 25. decembra 1977. godine u Veveu u 89. godini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE