Obrenovac, 20.01.2019

Više ništa neće biti isto: Godina u kojoj je latino muzika zavladala svetom


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2017.
Latino hitovi “Despacito“ i “Mi Gente“ umnogome su definisali muzičke tokove u 2017. godini i svetsku pažnju okrenuli na latinoameričku muzičku scenu

Foto:epa/NINA PROMMER
Pesma “Despacito“ portorikanskog pevača Luisa Fonsija, ali i “Mi Gente“ Džeja Balvina iz Kolumbije najslušaniji su hitovi u 2017. godini.

“Despacito“ je postao najgledaniji spot ikada na YouTube-u sa 4,5 milijarde pregleda, a prati ga “Mi Gente“ sa 1,4 milijarde koji se našao na trećem mestu najgledanijih u 2017. godini.

Takođe, šest od ukupno deset najgledanijih muzičkih klipova na YouTube-u je na španskom jeziku.

Da je latino-muzika u ekspanziji dokaz je da je ove godine tek treća pesma ikada na španskom jeziku zauzela prvo mesto na Bilbordovoj listi kada je u pitanju SAD. Prva je bila 1987. “La Bamba“, pa “La Macarena“ 1996. i ove godine “Despacito“. Iako su u međuvremenu postojali mnogi uticajni latino izvođači na sceni poput Rikija Martina i Glorije Estefan, uspeh koji će ova muzika postići u 2017. godini niko nije očekivao.

Popularnosti Luisa Fonsija i Džeja Balvina svakako su doprinele i američke zvezde koje je ovaj zvuk „zarazio“, pa su se gotovo sami nudili da im se pridruže na zvaničnim remiksima. Tako je Biber doprineo popularizovanju “Despacita“ dok se Bijonse pridružila Balvinu i Viliju Vilijamu u pesmi “Mi Gente“ mnogo nakon što je već postala hit.

Osim toga, postoji još nekoliko faktora koji su odredili da latino muzika bude u centru pop kulture.

Zvezde više ne dolaze samo iz Amerike

Ranije se podrazumevalo da najveće svetske zvezde dolaze isključivo iz SAD i pevaju na svom maternjem jeziku. Zahvaljujući dostupnosti interneta i brojnim društvenim mrežama ovo pravilo polako, ali sigurno prestaje da važi.

Čak i pre 30 godina grupa Los Lobos razbila je ovu predrasudu tako što je osvojila Gremi za najbolji pop-rok hit “La Bamba“, a među američkom muzičkom elitom to se smatralo statističkom greškom. I dan danas, dostići vrh američkih top lista veliki je izazov za većinu latino izvođača. Osnivač benda Luj Perez zahvaljuje internetu:

“Internet je izvođačima dao potpunu slobodu da rade šta god požele. Grupe mogu da postignu ogroman uspeh zahvaljujući internetu, a ne izdavačkim kućama koje ih ograničavaju“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, Evropljani su uvek bili otvoreniji nove muzičke žanrove, dok su Amerikanci kratkovidi.

“Izdavačke kuće su negovale monetizaciju muzike decenijama. Sve što volite morate da razdvajate po kategorijama. Ako slučate hevi-metal, onda morate do kraja života da slušate radio-stanicu koja samo tu vrstu muzike pušta“, kaže on.

Ipak, kolumbijska superzvezda Huanes kaže da je uniformisanje muzike odavno prevaziđeno.

“Tehnologija je zbližila ljude. Amerikanci su počeli više da slušaju latino muziku i smatraju da je ona fantastična. Regeton i urbana muzika povezuju svet i jako sam ponosan na to“, rekao je za “ABC News“.

Ko još kupuje albume?

Opcija strimovanja muzike je promenila čitavu muzičku industriju. U SAD čak 82 odsto strimovane muzike je latino žanra, a pretplate su skočile za čak 74 odsto. Štaviše, ovo je prvi put da Latino Amerika ima priliv novca zahvaljujući soptvenoj muzici, ističe Rebeka Leon, menadžerka Džeja Balvina i Huanesa.

“Ranije je bilo više piraterije, nije bilo šanse da se proda sadržaj. Odjednom čitav ovaj region na kojem je dominirala piraterija postaje važan izdavačkim kućama. Medeljin je postao epicentar latino pokreta, a to sve ide do Meksiko Sitija gde se izvođačima ostvaruje latino san“, kaže ona.

“Kolumbija je imala veliki uticaj na stvaranje urbane muzike jer je ovakav vid ekspresije više univerzalan nego vulgaran, tačnije neo-regeton, žanr koji se svima dopada. Lepo je što konačno imamo tu moć“

Moć latino milenijalaca

Eksplozija latino muzike se već dogodila. Prema rečima Rebeke Leon hiperkonzumacija regetona prvenstveno se dešava u Latino Americi. Džej Balvin je slavu stekao kao muzički idol miliona Latinoamerikanaca. Skoro šest od deset Latinoamerikanaca su milenijalci koji su definisali digitalno doba, a od svoje muzike napravili eksploziju koja je brzo zarazila i ostatak sveta. Stoga, moć mladih Latinoamerikanaca nikako ne smemo potcenjivati. Upravo je to tajni sastojak zaslužan za uspeh regetona u čitavom svetu.

A šta to znači za budućnost muzike?

Prvenstveno širenje uticaja drugih izvođača i nacionalnosti. Sigurno je da ćemo u narednih nekoliko godina imati prilike da vidimo mnogo više internacionalnih muzičkih saradnji i pesama koje nisu na engleskom jeziku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE