Obrenovac, 20.03.2019

Predstavljanje knjige 'Srpski viteški kod'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2018.
Biblioteka 'Vlada Aksentijevi─ç', utorak 17. april od 19 ─Źasova

Foto: Promo


´╗┐

U utorak, 17. aprila 2018. godine u ─Źitaonici Biblioteke u Obrenovcu od 19 ─Źasova o─Źekuje vas uzbudljiva pri─Źa o srednjovekovnoj Srbiji kao zemlji viteštva.

"Srpski viteški kod" Marka Aleksi─ça prva je nau─Źno utemeljena rekonstrukcija vremena u kojem se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji. Uzbudljiva pri─Źa o nastanku i prirodi viteštva u Evropi i putevima kojima je nov eti─Źki kodeks dopirao do nas otkri─çe nam mnoštvo do sada nepoznatih detalja o boravku prvih krstaških ratnika na srpskom dvoru prisustvu naših ljudi u Jerusalimskom kraljevstvu, uticaju tek nastalih viteških redova na srpsku vlastelu, poseti Svetog Save Sionu koja je ostavila trajne posledice na našu vitešku tradiciju.

Na osnovu sa─Źuvanih istorijskih izvora o┼żive─çe se viteški turniri prire─Ĺeni po uzoru na evropske, protuma─Źiti simbolika grbova, predstaviti viteška oprema i obi─Źaji koji su se negovali na dvorovima naših vladara. Otkri─çemo imena i sudbine prvih poznatih vitezova u Srbiji, produbiti znanja o pripadnosti legendarnih srpskih vladara i vojskovo─Ĺa viteškim redovima, a iz dubina prošlosti izroni─çe i zaboravljene ljubavne pri─Źe, saznanja o ┼żenama vitezovima, predstavama koje je narod imao o junacima u bleštavim oklopima.


O knjizi i vitezovima govori─çe: Marko Aleksi─ç
Gosti: ─Źlanovi Udru┼żenja za o─Źuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“.

Marko Aleksi─ç ro─Ĺen je 1970. u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao srednjovekovnu arheologiju. U Narodnom muzeju u Beogradu stekao je zvanje kustosa. Kao ─Źlan ekipe ili vo─Ĺa iskopavanja u─Źestvovao je u arheološkim istra┼żivanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nema─Źkoj i drugim zemljama. Objavio je brojne nau─Źne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije, kao i stru─Źnu knjigu Medieval Snjords from Southeastern Europe (Srednjovekovni ma─Źevi u Jugoisto─Źnoj Evropi) koja je dobila više pozitivnih prikaza u vode─çim svetskim stru─Źnim ─Źasopisima i citirana nekoliko stotina puta. Odr┼żao je predavanja u institucijama kulture širom Srbije, na univerzitetima, me─Ĺunarodnim nau─Źnim skupovima i drugim mestima. Sara─Ĺivao je sa de─Źjim kulturnim centrom u Beogradu, na RTS-u kao stru─Źni konsultant i autor priloga sa temama iz nauke i kulture, pisao dramske tekstove za program Radio Beograda, objavljivao nau─Źno-popularne ─Źlanke sa temama iz srednjeg veka u Politikinom Zabavniku i drugim listovima. Poslednjih nekoliko godina je predava─Ź u Istra┼żiva─Źkoj stanici Petnica (programi Arheologija i Petnica International). Kao stru─Źni konsultant ili predava─Ź sara─Ĺuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organiacijama i viteškim dru┼żinama.

Program se odr┼żava u okviru manifestacije Dani Beograda 2018.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE