Obrenovac, 19.06.2019

Koncert etno grupe ”Belo platno”


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 04.07.2018.
”Obrenovačko leto” 2018.

Foto:Printscreen
U okviru manifestacije ”Obrenovačko leto” u petak, 6. jula sa početkom u 20.00 časova, na otvorenoj sceni kod Sportsko kulturnog centra ”Obrenovac”, održaće se koncert etno grupe ”Belo platno”

Grupa ”Belo platno” nastaje 1997. godine trudom ljudi koje je okupila ljubav prema tradiciji i zajednička potreba da se ona sačuva i vrati u život kroz pesmu i svirku.

Osnovnu odliku muzike Belog platna čine balkanski modalni stil delom oslonjen na vizantijsko crkveno pojanje, upečatljivi ženski i muški vokali i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima (lauta, tambura, kaval, dvojnice, def, tarabuka, daire). Modalni stil se sastoji od muziciranja po pravilima modusa (makam, raga, dastgah, ihos). Muzički repertoar grupe čine pesme i melodije sa područja Kosova i Metohije, južne i jugoistočne Srbije i Makedonije.Odabir i aranžmani numera nastali su na osnovu ličnih terenskih istraživanja i drugih tonskih zapisa. Pesme su pevane na lokalnim dijalektima.

Ansambl Belo platno danas čine izuzetni umetnici sa dugogodišnjim iskustvom u negovanju tradicionalne muzike, gde je saradnja sa Svetlanom Spajić, koja traje već duže od deceniju, dala ključnu notu zvuku grupe.

Pored Vladimira Simića, osnivača grupe, njeni ostali članovi su: Anastasija Ostojić, Olja NJaradi, Goran Milošević i Nikola Šener.

Grupa je održala brojne nastupe i samostalne koncerte širom Balkana i Evrope, kao i dve uspešne ruske turneje.

Članovi ansambla su odlučili da deo honorara uplate u fond ”Ivan Batinić”.

Ulaz je slobodan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE