Obrenovac, 24.05.2019

'KRALJ PETAR I' U OBRENOVCU (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2018.
Srpski istorijski filmski spektakl stiže na platno bioskopa u SKC-u!

Foto:Promo
Ovaj veliki filmski spektakl, u godini kada ceo svet obeležava 100 godina od pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, predstavlja najveću srpsku posvetu i podsećanje na herojske dane našeg naroda i njegove borbe za slobodu.

Kralj Petar Karađorđević, još u mladosti proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Godinama nije uspevao da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Splet istorijskih okolnosti vraća ga u domovinu, u kojoj uvodi parlamentarnu demokratiju na dvoru i započinje obnovu Srbije.

Međutim, Srbiji se ne da da napreduje...

Atentatom u Sarajevu označen je početak Prvog svetskog rata. Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak jedini spas.

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

Srpska vojska uz strašne gubitke stigla je do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Neposredno pre smrti, najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac, podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji izrekao je svoju jednu i poslednju želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Filmska ekipa, koju je činilo više od 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i u objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Sokogradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Projekcije:

Od četvrtka, 6. do utorka, 11. decembra u 20.00 časova

Cena ulaznice: 300 dinara

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE