Obrenovac, 16.04.2024

PREMIJERA FILMA 'SVETI JAKOV TUMANSKI'


Izvor: B92/Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2023.
Film 'Sveti Jakov Tumanski', premijerno biće prikazan u sredu 5. aprila u 20 časova u Domu omladine Beograda

Foto:Promo


Publika će moći da pogleda film i dan ranije, 4. aprila na pretpremijeri koja ima humanitarni karakter. Karte po ceni od 350 dinara mogu se kupiti na Tickets.rs, a sav prihod od prodaje karata otići će u humanitarne svrhe za Versko dobrotvorno starateljstvo, koje svakog dana obezbeđuje 2000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo.

"Sveti Jakov Tumanski" je dokumentarni film reditelja Boška Milosavljevića o Svetom Jakovu Arsoviću, koji do dana današnjeg ostaje enigma. Kuda se sve kretao Radoje Arsović, i kako je došao do Svetog vladike Nikolaja i doživeo veliki preobražaj?

Film pokazuje ključne momente njegovog života, školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje, i nakon smrti, uzdizanje u svetost.

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira.

"Veoma mi je bilo važno da se bavim ovom temom, pošto je to bio svojevrsni izazov. Jednostavno, nemamo tako često priliku da radimo na filmu o svetitelju – a čak i kada se ukaže – postavljamo i sebi i drugima brojna pitanja. I pokušavamo da odgovorimo.

Ali, to je teško. Naš film nije odgovor, nego samo dodatni putokaz ka kulturi sećanja, koju posebno neguje naša pravoslavna crkve. Film o Svetom Jakovu snimali smo dosta dugo, ali na autentičnim lokacijam, sa veoma upućenim sagovornicima i sjajnim glumcima. Bilo je lepo raditi na ovom filmu. Bilo je i poteškoća, naravno , ali nadam se da će se ova priča svideti ljudima koji je budu gledali. I voleo bih da utiče, makar malo, na naše zajedničko sećanje.

Zahvalan sam Bogu i ljudima što mi je data prilika da režiram ovaj film. Veliku zahvalnost dugujem tumanskim monasima, kao i mojim prijateljima i saradnicima.... i pozivam sve ljude dobre volje da pogledaju naš film!", ističe reditelj Boško Milosavljević.

Film "Sveti Jakov Tumanski" je skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život jednog našeg svetitelja Jakova Arsovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE