Obrenovac, 16.04.2024

SVET BI GOREO U PAKLU RATA I DA NIJE BILO SARAJEVSKOG ATENTATA


Izvor: Kurir.rs/Lj.Radanov/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2023.
Potresna ISPOVEST najmla─Ĺeg u─Źesnika: Evo kako je izbegao SMRT!

Foto:Profimedia / STR


Na Kolarcu je u utorak ve─Źe predstavljena vredna monografija "Se─çanja" Vase ─îubrilovi─ça, najmla─Ĺeg u─Źesnika Sarajevskog atentata. Re─Ź je o jedinstvenom istorijskom dokumentu u kojem ─Źuveni istori─Źar i akademik prvi put iznosi se─çanja na jedan od najva┼żnijih i najdramati─Źnijih dana u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji.

Rukopis je, zahvaljuju─çi Srpskoj akademiji nauka, akademiku Vasiliju Kresti─çu i izdava─Źkoj ku─çi "Vukoti─ç medija", pred ─Źitaocima, a predstavljanje je otvorio izdava─Ź Manojlo Vukoti─ç, koji je pro─Źitao odlomak iz knjige.

- Jedno do podne, negde polovinom jula 1914, sedeo sam u ─çeliji. Iznenada, otvore se vrata, na njima se pojavi moj brat Veljko sa okovima na nogama. Kada me je ugledao, isto u okovima, za─Źu─Ĺeno me pogleda i upita: "Otkud ti ovde?" Ja ustao i spremao se da i ja njega upitam otkud, opet, on tu, kad Pfefer mahnu rukom i stra┼żar zatvori vrata. Istra┼żni sudija se uverio po našem ponašanju da smo nezavisno jedan od drugog ušli u zatvor i to mu je bilo dovoljno. Posle pro─Źitane smrtne presude okrenuo se ka meni, sedeli smo postrance i toplo mi se osmehnuo. I ja sam se njemu osmehnuo i klimnuo mu glavom... Još dok smo bili u sudnici, prišao sam svom bratu Veljku, zagrlio ga i poljubio. I on je poljubio mene i pozdravio se re─Źima: "Zdravo, brate, ─Źuvaj se." Ja njemu to nisam mogao da ka┼żem... Potom su nas stra┼żari odveli u naše ─çelije. Više se nismo videli - zapisao je ─îubrilovi─ç.

Knjiga nije završena i ispisana je mastilom u devet svezaka.

- ─îubrilovi─ç, koji je pre┼żiveo samo zahvaljuju─çi tome što je bio maloletan, iznosi nešto o ─Źemu za ┼żivota nikad nije progovorio: kako su se zaverenici spremali za ovaj ─Źin, kako je iz sata u sat izgledalo njihovo kretanje na dan ubistva prestolonaslednika Ferdinanda, kako je izgledalo su─Ĺenje, a kako robija... Ali i kako je izgledala Srbija njegovog vremena, pa i kako je video rešavanje kosovskog pitanja. Mudri ─îubrilovi─ç nigde, na primer, ne pominje Mladu Bosnu. Ima Narodna odbrana. Nigde ne vozdi┼że "nebeske" Srbe, a ─Źuva, od po─Źetka do kraja, ideju jugoslovenstva, pred ─Źiji je sami raspad sklopio o─Źi. Dosledno tvrdi da bi svet goreo u po┼żaru Prvog svetskog rata i da nije bilo Sarajevskog atentata. I potvr─Ĺuje: Srbija nije odgovorna za po─Źetak svetskog rata - rekao je Vukoti─ç.

Na promociju su došli ljudi iz ─îubrilovi─çeve rodne Gradiške, a posebno emotivno o svom profesoru je govorio njegov u─Źenik Vasilije Kresti─ç, kao i Slavenko Terzi─ç, Mira Radojevi─ç i Radana Vila Stanišljevi─ç.

- Moj profesor nije ┼żeleo da piše samo o Sarajevskom atentatu. Ima ovde puno podataka o Gradiški i nekim zna─Źajnim ljudima sa Beogradskog univerziteta. ─îesto je u ┼żivotu bio gladan, a beli hleb dr┼żao se u Bosni kao kola─Ź. Memoare nije završio, pa nema pri─Źe o Titu - objasnio je Kresti─ç.

─îinjenice o porodici ─îubrilovi─ç

  • Veljko, u─Źitelj, završio je na vešalima u 28. godini.
  • Vasa je u 17. godini osu─Ĺen na 16 godina zatvora, a proveo je godinu i po dana u banji─Źkom logoru
  • Branko je osu─Ĺen na 14 godina zatvora
  • Vasa i Branko su bili ministri u kraljevskim i komunisti─Źkim vladama
  • Sestra Staka bila je prva Srpkinja lekar u Bosni

Isto misli i akademik Terzi─ç:

- Knjiga se lako ─Źita. Bio je Jugosloven, ali nije do─Źekao da vidi njen kraj. ─îetiri godine je proveo po samicama. Radio je gimnastiku i stalno mu je bio otvoren prozor, i zimi i leti. Išao je sedam koraka od kreveta do vrata. Ko bi zatvorio prozor u zimu 1916. i 1917, taj nije pre┼żiveo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE