Obrenovac, 16.04.2024

ŠTA JE UBILO BETOVENA?


Izvor: Nova.rs/Mona Cuki─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2023.
Pramenovi kose ─Źuvenog kompozitora otkrili stra┼íne stvari

Foto:Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia


Ludvig van Betoven je imao genetsku predispoziciju za oboljenje jetre i infekciju hepatitisom B mesecima pre smrti, pokazala su najnovija istra┼żivanja.

Tim sa Univerziteta Kembrid┼ż analizirao je pet pramenova kose. Nau─Źnici koji su radili na ovoj studiji su za potrebe analize dobili osam pramenova za koje se verovalo da su pripadali slavnom kompozitoru. Nakon DNK analize i upore─Ĺivanja odre─Ĺenih delova kako bi se utvrdilo da je kosa stvarno pripadala slavnom umetniku, istra┼żiva─Źi su zaklju─Źili da je njih pet pripadalo Betovenu, piše „BBC“.

Daljim analizama je ustanovljeno da je on imao genetsku predispoziciju za bolesti jetre uzrokovanih naslednim faktorom koji se naziva hemohoromatoza što, kako istra┼żiva─Źi sugerišu, u kombinacijii sa njegovom sklonoš─çu prema alkoholu i infekcijom hepatitisom B dovodi do razvoja spomenute bolesti. Me─Ĺutim, nisu mogli da utvrde definitivan uzrok njegovog gubitka sluha.

Ludvig van Betoven je ro─Ĺen u Bonu u Nema─Źkoj, 1770. godine, a umro je u 56. godini u Be─Źu, 1827. ─îudesni kompozitor i pijanista je pretrpeo progresivni gubitak sluha, koji je po─Źeo u njegovim dvedesetim i doveo do toga da je postao potpuno gluv do 1818.

Tristan Beg, geneti─Źar i doktorant biološke antropologije na Univerzitetu Kembrid┼ż u Velikoj Britaniji, je rekao da je tim pretpostavio iz kompozitorovih bele┼żaka koje je pisao u poslednjoj deceniji svog ┼żivota – da je Betovenov unos alkohola bio redovan, ali je bilo teško proceniti koli─Źinu koju je konzumirao.

– Dok vec╠üina njegovih savremenika tvrdi da je njegova konzumacija bila umerena prema be─Źkim standardima ranog 19. veka, to je verovatno iznosilo koli─Źine alkohola za koje se danas zna da su štetne za jetru – ocenio je Beg dodaju─çi:

– Ako je njegova konzumacija alkohola bila dovoljno velika tokom dovoljno dugog vremenskog perioda, interakcija sa njegovim genetskim faktorima rizika predstavlja jedno od moguc╠üih objašnjenja za njegovu cirozu.

Johanes Kraus, sa Instituta „Maks Plank“ za antropologiju u Nema─Źkoj, istakao je da ne mogu sa sigurnoš─çu re─çi šta je ubilo Betovena, ali mogu da potvrde prisustvo zna─Źajnog naslednog rizika i infekciju virusom hepatitisa B.

– Iako se ne mo┼że identifikovati jasna genetska osnova za Betovenov gubitak sluha, nau─Źnici upozoravaju da se takav scenario ne mo┼że striktno isklju─Źiti. Tako─Ĺe smo identifikovali ono što opisujemo kao „dete rezultat afere“ – u Betovenovoj direktnoj o─Źinskoj liniji. Nadamo se da c╠üe tako što c╠üemo Betovenov gen u─Źiniti javno dostupnim za istra┼żiva─Źe, jednog dana moc╠üi da se odgovori na preostala pitanja o njegovom zdravlju i genetici – zaklju─Źuje Tristen Beg.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE