Obrenovac, 19.08.2022

NEDELJA FINSKOG FILMA


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2022.
Finske priče o ljubavi

Foto:Promo


Ambasada Finske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Finskim filmskom fondom oranizuje 6. Nedelju finskog filma od 7 -11. aprila, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a organiyatori najavljuju da je pred publikom najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. Selektor Nedelje finskog filma je reditelj Stefan Arsenijević.

Uspešnu svetsku premijeru i izvrsne kritike na Kanskom festivalu imao je kontroverzni film „Psi ne nose pantalone“ starog znanca i gosta festivala, Juke Peke Valkeapee. Beskompromisan u želji da se upusti u dubine sadomazohističkog seksualnog odnosa kroz koji se prelamaju tugovanje, ljubav i spasenje, ovaj film će definitivno testirati granice izdržljivosti publike svojim eksplicitnim scenama, ali će hrabri na kraju biti nagrađeni emocijom snažne i čiste ljubavi.

„Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik“ Temu Nikija stiže ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu. Izrazit u formi, iznanađujuć u narativu, a nadasve uzbudljiv, povešÄ‡e vas na neočekivano putovanje koje poseduje napetost vrhunskih trilera, navode organizatori.

Tu su i dva odlična filma koja se, na sasvim različite načine i bez patetike, bave gorućom temom izbeglica. "Aurora" Miie Tervo, koja i otvara festival, dovodi nam starog znanca Amira Escandrija, ovog puta kao izvrsnog glavnog glumca u inteligentnom poigravanju sa popularnim žanrom romantične komedije. Amir će nam se pridružiti na festivalu i ove godine, ne propuštajući priliku da poseti Beograd u kojem je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu. Sličnu životu sudbinu je imao i Hami Ramezan koji je svoja iskustva pretočio u nagrađivani film PRVI SNEG, toplu porodičnu priču iz perspektive 13-godišnjeg dečaka koji punim plućima otkriva svet oko sebe, svestan da u svakom trenutku može biti deportovan iz Finske.

Za one koji su skloniji filmovima epohe, tu je "Tove" Zaide Bergrot, biografija ikone finske kulture, autorke romana i stripova o svetski poznatim dečjim junacima Muminima. Ali ne očekujte dečji film, već priču o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka, navodi se u programu festivala.

O kompleksnim ljubavnim intrigama, među grupom prijatelja koji se ponovo okupljaju u vili na prelepom finskom ostrvu govori i ansambl film "Igre među prijateljima" Jeni Toivoniemi.

Dilema posao ili prijatelji i izazovi korporativnog neoliberalnog društva snažno i aktuelno su artikulisani u toploj drami "Šumski div" Ville Jankerija, u kojoj ćemo lako prepoznati i našu sadašnjost.

Film će vas sigurno i nasmejati i raznežiti, a bićete u prilici da posle projekcije porazgovarate sa rediteljem Villem Jankerijem, koji je gost festivala.

I konačno, u pravoj tradiciji uvrnutog finskog humora, "Čelične dame" Pamele Tole prati staricu koja, nakon dugogodišnjeg trpljenja ponižavanja, u nehatu ubija svog muža, a zatim sa sestrama kreće na poslednje putovanje Finskom. Da malo proživi pre nego što je uhapse.

U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja, poručiju ogranizatori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE