Obrenovac, 13.08.2022

KO JE NAJBOLJI ?


Izvor: B92/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2022.
Pokrenut književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman u Srbiji – pobednik dobija 250.000 dinara

Foto:Profimedia


Izdavačka kuća Buka (Booka) raspisuje novi nagradni konkurs na domaćoj književnoj sceni za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Konkurs je javan, otvoren od danas za sve zainteresovane književne stvaraoce, a ono što mu daje posebnu vrednost je činjenica da je anoniman, odnosno da je rukopise moguće dostaviti isključivo pod šifrom. Pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara, objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju izdavačke kuće Buka, kao i mogućnost distribucije romana u regionu uz intenzivnu promociju autora i pobedničkog romana.

Prema rečima Ivana Bevca, glavnog urednika izdavačke kuće Buka, odluka o raspisivanju konkursa doneta je sa idejom da domaća književna scena dobije priliku poput one koju piscima u Španiji pruža izdavačka kuća Alfaguara ili u Hrvatskoj VBZ – da na potpuno anonimnom konkursu bude izabran najbolji rukopis, bez obzira na to ko ga je napisao.

"Na konkursu mogu učestvovati uspešni stvaraoci, kao i autorke i autori kojima će ovo biti debitantsko delo. Identitet onoga ko stoji iza pobedničkog teksta saznaćemo tek kada bude kontaktiran(a). Ovo je najobjektivniji način da se rukopisi vrednuju i nadamo se da će ovaj konkurs, koji planiramo da nastavimo u godinama koje slede, biti mesto lansiranja novih književnih talenata. S obzirom na to da je Buka etablirana kao izdavačka kuća sa najvišim standardima, za koju objavljuju svetske i regionalne književne vedete poput Elene Ferante, Mišela Uelbeka, Lane Bastašić, Miljenka Jergovića i Rumene Bužarovske, sigurno je da će i pobednički rukopis zadovoljavati najviše kriterijume“, istakao je Bevc na konferenciji za novinare.

On je naglasio da svi zainteresovani mogu da pošalju svoje rukopise do 15. juna, dok se proglašenje pobednika očekuje 15. novembra ove godine.

O svim pravilima i uslovima konkursa zainteresovani mogu da se informišu preko sajta izdavačke kuće Booka www.booka.rs/konkurs

Jedan od uslova za učesnike je da dužina teksta ne sme da bude kraća od 180.000 karaktera (sa razmacima), kao i da roman nije ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo. Dostavljanje rukopisa pod pravim imenom i prezimenom značiće i automatsku diskvalifikaciju učesnika. Jedini način da se predaju rukopisi je putem sajta izdavačke kuće, odnosno, putem konkursnog prijavnog formulara. Odluku o pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE