Obrenovac, 02.10.2022

INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2022.
BINA: ÔÇ×Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies AwardÔÇť

Foto:EU Mies Award - Grafton Architects - Ed Reeve


Izlo┼żba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“ bi─çe otvorena od 16. juna do 7. jula 2022. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skre─çe pa┼żnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izlo┼żbi u Beogradu ─çe, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Bi─çe istaknuto 40 projekata koji su ušli u u┼żi izbor, 7 finalista i dva nagra─Ĺena projekta. Poseban segment izlo┼żbe ─Źini─çe prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno u─Źestvuju u nominaciji za ovu presti┼żnu nagradu. Kustos izlo┼żbe je Ivan Blasi, koji ─çe biti prisutan na otvaranju i zajedno sa Sne┼żanom Vesni─ç, komesarom srpske selekcije otvoriti izlo┼żbu.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva zna─Źajna na─Źina: podsticanjem pove─çanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narud┼żbine i podr┼żavanjem mladih arhitekata koji zapo─Źinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predla┼że velika grupa nezavisnih stru─Źnjaka iz cele Evrope, kao i udru┼żenja arhitekata. Svake dve godine, ┼żiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehni─Źkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izlo┼żbu.

U okviru programa posve─çenog saradnji sa Fondacijom “Mis Van der Roe”, u Dvorani Kulturnog centra Beograda ─çe 17. juna u 17 ─Źasova biti odr┼żana i projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh”, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García.

Radi se o kratkometra┼żnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom ─Źiji je cilj da do─Źara ograni─Źeno priznanje ove ┼żene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih ┼żena. Film prikazuje karakteristi─Źan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, po─Źev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izlo┼żbenih prostora, i ukaza─çe na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u društvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba ve─ç i narednih decenija 20. veka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE