Obrenovac, 13.08.2022

15. BELDOCS U MAJU


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 17.03.2022.
Više od sto dokumentaraca

Foto:printscreen/Dreaming walls


Jubilarni, 15. Beldocs festival, jedan od vode─çih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope, bi─çe odr┼żan od 11. do 18. maja u Beogradu, na kome ─çe se u dvanaest programskih celina, premijerno u našoj zemlji, prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas.

„Ponosni smo što smo za 15 godina kontinuirano rasli, kao festival i kao organizacija. Ove godine, ┼żelimo posebno da privu─Źemo novu publiku, jer znamo da uzbu─Ĺenje i strast ka smelim, autenti─Źnim i kreativnim filmovima koje delimo, mo┼że da bude inspirativno za mnoge ljude. Imaju─çi u vidu da je ┼żanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbr┼że rastu─çih i u produkcionom smislu, ali i u pogledu sve ve─çe popularnosti, sigurni smo da ─çemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo“, izjavila je Mara Prohaska Markovi─ç, direktorka Beldocs festivala.

„Posve─çeni smo pronala┼żenju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umre┼żavanju filmskih stru─Źnjaka, razvoju novih filmova. ┼Żelimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, uti─Źemo na budu─çnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstoje─çem jubilarnom Beldocs festivalu, koji je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta“, izjavio je Marko Grba Singh, umetni─Źki direktor Beldocs festivala.

Beldocs plus platforma za gledanje filmova

Pokrenuta je nova, regionalna platforma, Beldocs +, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala. VoD platforma Beldocs + lansirana je sa ciljem unapre─Ĺenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što ve─çem broju gledalaca, a dostupna je u Srbiji i ostalim zemaljama zapadnog Balkana putem sajta www.beldocs.rs.

Poziv za filmske stvaraoce

Poziv za prijave projekata otvoren je do 15. marta. U okviru Inudstry aktivnosti odr┼ża─çe se Beldocs in Progress, radionica i pitch, Beldocs Kids&Youth, radionica za razvoj projekata namenjenih mladima, i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih se dodeljuju nov─Źane nagrade za filmske projekte za razvoj budu─çih filmova i organizuju sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava, producentskih ku─ça. Više informacija pogledajte na linku.

Preporuke za 15. Beldocs festival

JFK Revisited: Through The Looking Glass u re┼żiji Olivera Stouna. Film prati istragu ubistva ameri─Źkog predsednika D┼żona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedo─Źanstva koja potvr─Ĺuju da iza ubistva Kenedija stoji ameri─Źka obaveštajna slu┼żba, CIA.

Babi Jar. Kontekst (Babi Yar. Context) i Gospodin Landsbergis (Mr. Landsbergis) u re┼żiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. Babi Jar. Kontekst prati nacisti─Źki masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. Mr. Landsbergis je film o “pevaju─çoj revoluciji” u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

https://www.youtube.com/watch?v=W7NuzENoB_g

Zidovi puni snova (Dreaming Walls), u re┼żiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela “─îelsi”, ─Źuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, D┼żenis D┼żoplin i zvezde Vorholove fabrike.

https://www.youtube.com/watch?v=vU92obZBLt8

"Mi verujemo u moc╠ü dokumentarnih filmova. Filmova koji zbli┼żavaju ljude. Kreativnih dokumentaraca koji produbljuju, otkrivaju i inspirišu. Dokumentaraca koji se zala┼żu za promenu, inspirišuc╠üi ljude da deluju", navodi Beldoks tim. Festival se odr┼żava uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

Beldocs, navode organizatori, jedan je od vode─çih me─Ĺunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, odr┼żava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od sedam lokacija. Festival Beldocs dodeljuje šest nagrada u ─Źetiri takmi─Źarska programa.

Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se nov─Źane nagrade za razvoj budu─çih filmova. Svake godine okupi preko 150 me─Ĺunarodnih stru─Źnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podr┼żava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 ─Źlanova organizuje Beldocs festival, uklju─Źuju─çi stru─Źnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE