Obrenovac, 02.02.2023

DA, OVO JE BEOGRAD


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 17.11.2022.
Zbog slike iz 1960. NIKO NE PREPOZNAJE GLAVNI GRAD, OVAJ FILM JE SVE NAJAVIO

Foto:Printscreen


Glavna junakinja je postala “ikoničan” lik u proteklim decenijama – prelepa Beba Lončar na malom motoru, legendarnoj “vespi”, ostala je do danas simbol jedne epohe.

Uspomenama onih koji su bili rođeni u to vreme doprinela je vrhunska estetika tog filma koji je trebalo da unese vedrinu u ne tako bajnu svakodnevicu tog vremena, i pospe prah holivudskog “glamura” među domaću publiku, radnike i činovnike, čiji životi nisu baš obilovali takvim momentima.

https://www.youtube.com/watch?v=ZD7-8guNLJo

Međutim, kada je u ovo naše vreme internet počeo da sve više na svetlost “digitalnog” dana iznosi stare porodične snimke, i kada su se razvili zaboravljeni negativi, jednom nastali po Terazijama i okolnim ulicama, ispostaviće se da je “Ljubav i moda” veoma utkao svoj obrazac u stvarni način Å¾ivota u Beogradu još u vreme kad je prikazivan.

Nije svaka devojka tog doba bila Beba Lončar ali su se, sudeći po otkrivenim snimcima, mnoge trudile da izgledaju kao njen lik u “Ljubavi i modi”.

Najveći deo filma snimljen je 1961. godine, bar onaj koji smo dobili od vernih čitalaca iz njihovih fioka.

Dakle, “vespe”, moda i “dolče vita” na domaći način. Neko će reći nostalgija, a neko – da smo uprkos svemu uvek umeli da živimo, bez obzira na nekadašnje nepovoljne okolnosti, prenosi portal Kaldrma.rs

Beograd šezdesetih godina prošlog veka

Kao što i sami možete zaključiti Beograd je šezdesetih godina bio daleko drugačiji od ovoga što je danas. Ulice možda jesu drugačije, ali su bili drugačiji i ljudi. Toplina koja je postojala među narodom, nije mogla da se ne primeti. Taj duh se danas izgubio.

Pored svega toga, takođe su i postojale kulturne manifestacije, koje su oplemenjivale našu prestonicu. Na njih se stavljao veći fokus nego što je to danas.

1960. godina prekretnica za kulturu i umetnost. Samo dve manifestacije kulture – Sajam knjiga koji je počeo 1958. i FEST 1971. godine – izlaze iz okvira šeste decenije, a sve ostale u kojima uživamo i danas počele su upravo u tom periodu.

Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma (1960), Oktobarski salon (1960), institucija koja je svojevremeno zaista okupljala likovnu elitu ovih prostora, Beogradsko proleće (1961) – reprezentativni festival koji se, nažalost, u međuvremenu ugasio, BITEF (1967), Radost Evrope (1968), BEMUS (1969)… samo su neki od kulturnih dešavanja u prestonici koji su obeležili ovo „zlatno doba“.

Da biste u pravom smislu doživeli modu šezdesetih, preporučujemo da odgledate pomenuti stari jugoslovenski film „Ljubav i moda“ koji je u celosti i na najlepši način prikazao Beograd u tom periodu.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE