Obrenovac, 19.08.2022

TRŠIĆ, ŽDRELO I BELA VODA


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2022.
Na konkursu za najbolje turističko selo sveta...

Foto:shutterstock By Tomanovic Violeta


Sela Tršić, Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Republici Srbiji na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona će, kako je saopštilo ministarstvo, predstavljati Srbiju na konkursu za najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Tršić nadomak Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, ističe se Znamenitim mestom Tršić, svojevrsnim muzejom na otvorenom velike kulturne i turističke vrednosti, gde se izdvaja Vukovo imanje sa Vukovom spomen kućom.

„Ždrelo na dodiru Mlave, Stiga i vrhova Homolja, odakle polaze brojne planinarske staze ka vrhovima Vukan i Mali Vukan, diči se i stazom VIA FERATOM, atraktivnom u sportskom i turističkom smislu. U Ždrelu su i manastiri Reškovica i Svete Trojice, podignuti na temeljima manastira iz 14. veka“, navodi ministarstvo.

Bela Voda, selo nadomak Kruševca, bogato je mineralnim i pijaćim vodama i poznato po kamenu "Belovodski pešÄar" koji je proslavio umetnička dela Moravske škole. Selo je, ističe se u saopštenju, slavno i zbog Specijalnog rezervata prirode "Osredak" i brojnih kulturnih manifestacija kao što su Belovodske rozete Srbije, vajarske kolonije, mozaičarske kolonije i dr.

Ministarstvo navodi da je Mokra Gora prošle godine proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na konkursu UNWTO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE