Obrenovac, 13.08.2022

NAJBOLJI FILMOVI U 2021.


Izvor: nova.rs/Bratislav Nikoli─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2021.
Po izboru ÔÇ×Njujork TajmsaÔÇť

Foto:Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia


Kraj godine se pribli┼żava i vreme je polako za svo─Ĺenje ra─Źuna. Uprkos koroni koja nastavlja da ugro┼żava ljudske ┼żivote, svet ipak funkcioniše, pa i filmska industrija. Šta je to što je obele┼żilo 2021. godinu po izboru nekih zna─Źajnih svetskih medija kada je film u pitanju?

Ove godine se ─Źini kao da je svaki dobar film i argument zašto su filmovi va┼żni. Postoji mnogo anksioznosti, vezanih za pandemiju, oko toga kako bi buduc╠ünost umetni─Źke forme mogla da izgleda, piše “Njujork Tajms“ i donosi svoj izbor top 10 filmova.

1. ‘Summer of Soul’ (Kvestlove)

Ovaj dokumentarac o seriji koncerata na otvorenom u Harlemu 1969. godine, preplic╠üuc╠üi zapanjujuc╠üe snimke nastupa, sa intervjuima sa muzi─Źarima i publikom, je snimak ─Źiste radosti. Postava je sam panteon crnog genija, uklju─Źujuc╠üi Stivija Vondera, Slaja Stouna, Stejpls Singerse, Mahaliju D┼żekson i mnoge druge. Ali film je više od vremenske kapsule: to je lekcija iz istorije i argument zašto je umetnost va┼żna – i šta mo┼że da uradi – u vremenima sukoba i anksioznosti.

2. „Bad Luck Banging or Looni Porn“ (Radu Jude)

Od svog tvrdog uvoda do razularenog zaklju─Źka, ovaj rumunski film koji prkosi kategoriji i skoro previše dobro hvata o─Źajno, ljutito, iscrpljeno raspolo┼żenje sadašnjosti. U─Źiteljica u Bukureštu (briljantna, neustrašiva Katia Pascariu) shvata da joj je posao ugro┼żen nakon što je seks-snimak koji je napravila sa svojim mu┼żem postao viralan. U me─Ĺuvremenu, pandemija Kovida i tinjajuc╠üa neprijateljstva izme─Ĺu kulture i rata pretvaraju svakodnevni ┼żivot u pozorište tuge i anksioznosti.

3. „Moc╠ü psa“ (D┼żejn Kempion)

Danas radi mnogo talentovanih, kompetentnih, zanimljivih filmskih stvaralaca. Ali, tu je i D┼żejn Kempion, koja se bavi bioskopom na sasvim drugom nivou. Veština koja je vidljiva u ovom velikom vesternu velikog neba — slike, muzika, kontrapunktni nastupi Benedikta Kamberba─Źa, Kirsten Danst, D┼żesija Plemonsa i Kodija Smit-Mekfija — evociraju najbolje tradicije holivudskog pripovedanja starog stila. Ali nema ni─Źeg ustaljenog ili konvencionalnog u na─Źinu na koji se Kempion bavi romanom Tomasa Sevid┼ża o ljubomori, moc╠üi i seksualnim intrigama.

4. „Petite Maman“ (Selin Skiama)

Smrt bake, tuga roditelja, sticanje novog prijatelja — ova obi─Źna iskustva, koja se dešavaju tokom nekoliko nedelja u ┼żivotu osmogodišnje devoj─Źice, daju osnovnu narativnu strukturu ovog savršenog filma. Da li c╠üe se najbolje opisati kao bajka o modernim haljinama, pri─Źa o psihološkim duhovima ili niskotehnološka fantazija o putovanju kroz vreme zavisi od vas. Ono što je sigurno je da predstave ┼Żozefine i Gabrijele Sanc, bliznakinje iz stvarnog ┼żivota koje glume moguc╠üe imaginarne prijatelje, imaju jasnoc╠üu i ─Źistoc╠üu koju Skiama („Portret dame u plamenu“) koristi za maksimalni emocionalni udar.

5. „Bring Iour Ovn Brigade“ (Lusi Voker)

Ovaj mu─Źni dokumentarac o po┼żarima u Kaliforniji tako─Ĺe je, gotovo slu─Źajno, istra┼żivanje polarizovanog, haoti─Źnog, samopora┼żavajuc╠üeg odgovora zemlje na pandemiju Covida. Slika koju Voker slika je komplikovana, delom zato što su ljudi takvi: glupi, velikodušni, nepromišljeni i hrabri. Film jedva da je optimisti─Źan, ali njegova otvorenost, saosec╠üanje i intelektualna strogost pru┼żaju tampon protiv o─Źaja.

6. „Ostrvo Bergman“ (Mia Hansen-Love)

U godini kada su se širile glasine o smrti filmske produkcije zajedno sa svim ostalim lošim vestima, bilo je divno naic╠üi na ovo toplo, ironi─Źno, emocionalno pametno istra┼żivanje filmske ljubavi. Dva filmska stvaraoca putuju na Faro, švedsko ostrvo gde je Ingmar Bergman ┼żiveo i radio, i otkrivaju ili da su filmovi ┼żivot, ili da u ┼żivotu postoji nešto više od filmova.

7. „Vozi moj auto“ (Rjusuke Hamagu─Źi)

Pozorišni umetnik (Hidetoši Nišijima), odnedavno udovac, putuje u Hirošimu da re┼żira eksperimentalnu verziju ─îehovljevog „Ujka Vanje“. Mlada ┼żena (Toko Miura), tako─Ĺe pogo─Ĺena gubitkom, anga┼żovana je kao njegov voza─Ź. Iz ovog scenarija – i iz novele Harukija Murakamija – Hamagu─Źi gradi nenaglašenu, višeslojnu meditaciju o slo┼żenosti ljudske veze. Duh ─îehova lebdi u pozadini i po─Źastvovan je nesentimentalnim, saosec╠üajnim poštovanjem filma prema njegovim likovima.

8. „Memoria“ (Api─Źatpong Verasethakul)

Verasethakulovi filmovi prkose sa┼żetku ili jednostavnoj kategorizaciji. Opisati ih da su kao iz snova je nepotpuno, jer nikad ne znate ko sanja. U ovom slu─Źaju, to bi mogla biti D┼żesika (Tilda Svinton), škotska emigrantkinja koja ┼żivi u Kolumbiji. Ili bi to mogli biti posetioci vanzemaljaca, re┼żiser, Zemlja ili samo vreme. Ono što je sigurno jeste da ovaj film izoštrava ─Źula i aktivira emocije koje nisu ništa manje moc╠üne da ih je nemoguc╠üe imenovati.

9. „Pri─Źa sa zapadne strane“ (Stiven Spilberg)

Nekako su Stiven Spilberg i Toni Kušner — i energi─Źna mlada ekipa D┼żetsa i ajkula — izveli iznena─Ĺujuc╠üi kinematografski udar. Poštujuc╠üi umec╠üe i dobre namere originalnog scenskog mjuzikla, pretvorili su ga u nešto hitno, moderno i uzbudljivo. Ima mnogo toga da se otkrije u gestovima poštovanja i revizionizma u filmu, ali uglavnom postoje velike emocije, nezaboravne pesme i nepokolebljiva vera da c╠üe iskrenost uvek biti ja─Źa od cinizma.

10. „The Velvet Underground“ (Tod Hejns)

Kao i „Summer of Soul“, i ovaj dokumentarac vrac╠üa muziku šezdesetih godina prošlog veka u duhu koji je više istorijski nego nostalgi─Źan. Umesto da okupi današnje muzi─Źare da oda po─Źast svojim precima, Hejns se koncentriše na Velvete u njihovom trenutku i na umetni─Źku scenu koja ih je iznedrila. Posebno se fokusira na njihove veze sa eksperimentalnim bioskopom koji je cvetao u Njujorku, rad koji inspiriše njegov sopstveni cerebralni, vizuelno gust stil pripovedanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE