Obrenovac, 18.09.2021

USKORO PO─îINJE 60. SABOR TRUBA─îA U GU─îI


Izvor: Espreso/RINA/Lokalne novine | Obrenovac, 21.07.2021.
Bira se majstor trube, ali i najbolji zdravi─Źar i najlep┼ía narodna no┼ínja

Foto:RINA


Draga─Źevski sabor truba─Źa, 60. po redu, ove godine odr┼żava se u terminu od 13. do 15. avgusta. Ova jedinstvena truba─Źka manifestacija iz godine u godinu, raste, razvija se, pokušava da bude i bolja i modernija, ali nikako ne zaboravlja ono po ─Źemu je prepoznatljiva, zbog ─Źega se saboraši ve─ç šest decenija vra─çaju u malu varoš u srcu Draga─Źeva – prestonicu trube, Gu─Źu.

To je lepota tradicije i folklora a tu tradiciju, Draga─Źevski sabor truba─Źa neguje kroz programski sadr┼żaj kao što je Takmi─Źenje zdravi─Źara i izbor najlepše narodne nošnje.

Zbog toga organizatori Sabora pozivaju zainteresovana kulturno umetni─Źka društva iz cele Srbije, kao i pojedince, ljubitelje srpske tradicije, da osobenost i lepotu narodnih nošnji, karakteristi─Źnih za njihov kraj, kao i lepotu zdravica s ponosom prika┼żu i ka┼żu na najboljoj i najve─çoj truba─Źkoj fešti u Srbiji.

Takmi─Źenje zdravi─Źara i izbor za najlepšu narodnu nošnju po programu 60. Draga─Źevskog sabora truba─Źa odr┼ża─çe se na letnjoj pozornici Kulturnog centra opštine Lu─Źani u Gu─Źi, u subotu, 14. avgusta, i to:

- Takmi─Źenje zdravi─Źara od 16 ─Źasova

- Izbor za najlepšu narodnu nošnju od 17 ─Źasova

Poziv je upu─çen svima koji dr┼że do tradicije i spremni su na izazove, nova iskustva, ali pre svega, ┼żeljni ispisivanja saborske istorije, da budu deo tradicionalnog moma─Źkog nadmetanja – Narodnog višeboja.

Srpsku tradiciju moma─Źkog nadmetanja neguje i ─Źuva Draga─Źevski sabor truba─Źa i to kroz narodni višeboj koji je deo programskih sadr┼żaja Sabora. Discipline koje su deo ovog nadmetanja su ga─Ĺanje kroz prsten jabuke, skok u dalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, skok u vis iz mesta kao i rvanje u kosti.

Prvo moma─Źko nadmetanje odr┼żano je 14. oktobra 1961. godine u porti gu─Źke crkve kada je i za┼żivela ideja saborovanja. Od tada, atraktivnost ovog programa raste.

I ove godine, na 60. Draga─Źevskom saboru truba─Źa, narodni višeboj ─çe se uz svesrdnu pomo─ç suorganizatora - „Zastave oru┼żja“, odr┼żati u subotu, 14. avgusta s po─Źetkom u 13:30 ─Źasova, na stadionu. Najbolji višebojac – Arambaša Sabora bi─çe nagra─Ĺen od organizatora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE