Obrenovac, 16.04.2024

KNJIŽEVNICA SILVIJA OTAŠEVIĆ POKRENULA SAJT ZA MALE PISCE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2022.
Prva i besplatna pomoć za sve ĐAKE oko zadataka iz SRPSKOG JEZIKA

Foto:Shutterstock


Autorka romana "Plurini musketari" i "Olimpijski san" koje su beogradski osnovci proglasili za najbolje, Silvija Otašević, pokrenula je povodom početka školske godine sajt "Caka za đaka" - Kreativnu prečicu za male pisce, koji će im uz jednostavan interaktivni metod pomoći da zavole pisanje, kako im sastavi i domaći zadaci iz srpskog ne bi predstavljali problem.

Sajt, koji je đacima dostupan besplatno, kreiran je, kako navodi, kao "prva pomoć" kada zataji primena opštih pravila kao što su uvod, razrada i zaključak.

- Tada “Caka za đaka“ u četiri jednostavna poteza spasava očajne male pisce i pokazuje im kako da sami, korak po korak, povezujući izabrane reči stignu do cilja i napišu sastav i pre nego što dignu ruke i kažu "ja ovo ne mogu" - objašnjava Otaševićeva za Tanjug.

Taj model ih vodi do cilja kroz reči i priče o svakodnevnim porodičnim zavrzlamama u kojim svako može da se prepozna, a koje je obogatila asocijacijama na najveće pomorce, prvu ženu koja je preletela Atlantik i druge velike podvige koji deci pokazuju da je sve moguće ako se želi.

"Caka za đaka" nastala je zbog činjenice da velikom broju dece, ali i onih starijih, kreativnost blokira prazan list, a ne zadata tema.

- "Kreativna prečica" najmlađe na zanimljiv i jednostavan način, uz igru i evociranje onoga što najviše vole uvodi u svet mašte i asocijacija i uči ih kako brzo i lako da ispune papir i vide progres koji će im uliti samopuzdanje i dati krila - kaže autorka i dodaje da "Kreativnu prečicu'' ilustruju tri interaktivno postavljene priče koje kroz pažljivo razvijanje radnje, najmlađima dokazuju jednostavnost primene metoda, a devet alternativnih završetaka donose rešenja koja će okuražiti buduće male pisce i probuditi njihovu radoznalost.

Otašević je dodala i da nikada nije želela da njen rad stiže samo do dece koja vole da čitaju, već joj je uvek bio izazov da dopre do onih koji imaju otpor i da im pomogne da u sebi otkriju iskru ljubavi prema pisanoj reči, da je rasplamsaju, "jer ko voli i zna da piše radoznao je i prema pisanju i znanju drugih."

Dodaje da se i sama služi sličnom metodom kada piše, ali da je jedina razlika što ne koristi skupove reči, kao što njen za deci prilagođen metod pokazuje, već skupove rečenica.

"Plurkini Musketari" i "Olimpijski san" osvojili su dva Dositejeva pera, - dve prve nagrade o kojima odlučuje "najveći i najiskreniji žiri" sastavljen od nekoliko stotina đaka beogradskih osnonvnih škola. "Olimpijski san", objavljen uz podršku Olimpijskog komiteta i brojnih sportista čiji su rezultati zadivili svet, dobio je i nagradu Rastko Petrović prvu za dečju književnost ustanovljenu povodom sedam decenija postojanja Matice iseljenika.

Dobitnica je i Zlatne značke koju dodeljuju KPZ zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, za doprinos širenju kulture, pokretanje i ostvarivanje akcija iz oblasti kulture ... Otašević dodaje da joj je u kreiranju "Cake za đake" pomogla njena sestra, član Mense.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE