Obrenovac, 22.08.2019

VRHUNSKA IMENA IZ SVETA SAKSOFONA U BEOGRADU (VIDEO)


Izvor: Headliner.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2018.
Peto izdanje Belgrade SAXperience biće održano od 2. do 6. oktobra

Foto:Promo
Peto izdanje Belgrade SAXperience, jedinstvenog međunarodnog festivala saksofona na kome nastupaju najznačajniji strani i domaći saksofonist, biće održano od 2. do 6. oktobra.

Festival prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama publika će imati priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon.

Tokom pet dana festivala posetioci će moći da uživaju u koncertima vrhunskog kvaliteta najznačajnijih imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije na različitim lokacijama u gradu.

Zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas i Nikola Arsenijević u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija otvaraju ovogodišnji festival i to u Kolarčevoj zadužbini.

Slede koncerti belgijskog saksofoniste Pitera Pelensa, Mobilis kvarteta iz Austrije i Le Nunursa iz Srbije.

Festival će se zatvortit nastupom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena i pijaniste Bojana Zulfikarpašića u Kombank dvorani.

Osim koncerata u velikim beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke.

Saxperience Nights džem sešni, koji će biti održavani svako veče festivala (nakon zvaničnog programa) u 22:00 časa u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade, idealna su prilika da se svi učesnici i muzičari druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

U toku festivala biće organizovani i popodnevni “Koncerti na otvorenom”. Na različitim lokacijama u centru Beograda (plato ispred Kulturnog centra Beograda, Trg Nikole Pašića, Cvetni trg, Knez Mihailova,  Kalemegdan) svakog dana u 14:00 časova nastupaće Banda saksofonista – omladinski orkestar saksofona  koji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole ”Josip Slavenski”.

Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala je i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista. Specifičnost ovih majstorskih časova jeste da učenici direktno sa velikim zvezdama saksofona razgovaraju o programskim koncepcijama koje su pripremili za nastup na festivalu, ali i o tehnici, kompozitorima i stilskom izvođenju kao i o problemima na koje izvođač može da naiđe u karijeri.

Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

U holu Kulturnog centra Beograda biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax. U okviru turneje, koja počinje odmah po završetku beogradskog festivala, nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

Ulaznice za koncert otvaranja i koncert zatvaranja festivala dostupne su od ponedeljka, 3. septembra, na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama Kolarčeve zadužbine i Kombank dvorane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE